НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Частина Чернігова ледь не залишилася без води

Featured Video Play Icon

Ця історія про те, як третина трьохсоттисячного міста, у 35-градусну спеку ледь не залишилася без води через дії приватних підприємців. Які не лише проклали труби в охоронній зоні без належних погоджень з КП «Чернігівводоканал», але й звели свої будівлі прямо на комунальному водогоні.

Зокрема, обслуговуючий кооператив “Садове товариство “Вознесенський сад”, який знаходиться неподалік вулиці Кільцевої на землях Киселівської ОТГ, всупереч умовам договору, без погодження з КП «Чернігівводоканал» під’єднав до прокладеного ними водогону оселі мешканців як свого, так і інших садових товариств. А власники окремих будинків забудували охоронну зону водопроводу, тим самим унеможлививши доступ комунальників до водогону великого діаметру.

Натомість представники кооперативу вважають, що підключення споживачів до водогону, який знаходиться на території Вознесенського саду, і був прокладений самими власниками, це їх справа. Адже лічильник “Чернігівводоканалу” знаходиться на точці під’єднання, і за всю спожиту воду кооператив сплачує в повному обсязі.

Завдяки вчасній інспекції Водоканалу, аварії вдалося уникнути. Однак залишилося питання, як надалі обслуговуючий кооператив буде розв’язувати проблему будівництва водопроводів. Адже окрім того, що кооператив «Вознесенський сад» не повідомив власників про ділянки прямо на водогоні, так ще й намагається фальсифікувати план забудови.

До того ж, невідомо, чи є в домогосподарствах, які вже споживають воду в чималих обсягах, герметичні вигрібні ями, наявність яких передбачена вимогами законодавства для меж 2го поясу зони санітарної охорони водозабору, в якій розташовані садові товариства. Інспекція Водоканалу не отримала дозвіл від власників ділянок на проведення обстеження.

Взагалі, проблеми із забудовою в охоронних зонах – непоодинокі. Аналогічна ситуація склалася і з земельною ділянкою, яка знаходиться впритул до водонасосної станції №3 «Бобровиця”. Один з чернігівців придбав її, не знаючи, що через всю довжину ділянки прокладена 600-міліметрова труба комунального водогону. В радіусі 10 метрів від цієї труби – охоронна зона, а це означає, що будівництво тут обмежене законом.

Що ж до ситуації з обслуговуючим кооперативом “Садове товариство “Вознесенський сад”, то наразі перемовини між ним та КП “Чернігівводоканал” тривають. А ми, в свою чергу, продовжимо слідкувати за перебігом подій.