Факт-новини: оперативні сюжети

“Був прекрасний суботній святковий день”, – рік тому, 19 серпня, росіяни вдарили “Іскандером” по драмтеатру

Featured Video Play Icon

Був прекрасний суботній святковий день, дуже мало було викликів на той момент. І ось ми безпосередньо були на цьому місці після того, як трапився прильот по драмтеатру.

Фельдшерка виїзної бригади обласного центру екстреної медичної допомоги Людмила Копиш розповідає про події, які сталися рівно рік тому, 19-го серпня 2023-го, тоді армія рф спрямвала ракету по Чернігівському драмтеатру. Їхня бригада їхала на виклик, коли пролунав вибух.

Виклики поступали в різні місця, за різними адресами, абсолютно всім бригадам. Ми їхали на виклик в якійсь салон, але ми побачили, під’їжджаючи до площі, що тут дуже багато служб, дуже багато потерпілих і я одразу сказала бригаді, що ми будемо проводити медичне сортування. Ми припаркувалися ось тут і дуже бачили багато людей, постраждалих. І ми почали використовувати протокол медичного сортування – це надання категорій різним групам постраждалим, для того, щоб визначити пріоритетність надання допомоги, – розповідає Людмила Копиш, фельдшерка виїзної бригади Чернігівського обласного центру екстреної медичної допомоги.

Людмила каже, тоді вперше опинилася безпосередньо на місці “прильоту”. Масштаби трагедії — колосальні, але навіть в таких умовах медики трималися стійко, аби якісно виконати свій професійний обов’язок.

Коли ми одягаємо форму, ми стаємо такими неначе “суперменами”. Коли ми в формі, то це наша робота. І я вважаю, що абсолютно кожен з наших співробітників, який щодня може опинитись на місці нашої бригади, він заслуговує поваги, – говорить пані Людмила.

В тій самій бригаді працював фельдшер В’ячеслав Прохоренко. Медик із 40-річним досвідом, рятував людей під час активної фази бойових дій у Чернігові. Каже, що до таких критичних ситуацій готовий ще з лютого 2022-го. Проте йому досі болісно згадувати трагічний ранок 19-го серпня.

Одне тіло лежить, друге тіло лежить. Воно залишає відбиток свій, відкладається, там десь у душі глибоко. 19–го числа велика кількість поранених. Багато людей, які просто потрапили під вибух. Багато співробітників ДСНС, поліції надавали допомогу, медичну, так як вони всі навчені це робити. Дуже багато допомагали нам, – каже В’ячеслав Прохоренко, фельдшер виїзної бригади Чернігівського обласного центру екстреної медичної допомоги.

Територія ураження, кількість постраждалих були значними – роботи вистачало всім. Допомагав і водій бригади Олександр Головненко.

Люди були і в машині, і машиною передавлена, жінка була. Я знайшов дитя і бігав, шукав людей, надавали допомогу. Якось все на автоматі, можна так сказати, було. Я працював, коли повномасштабний наступ був на Чернігів. Вже до цього звикнути не можна, а працювали та і все, – згадує Олександр Головненко, водій виїзної бригади Чернігівського обласного центру екстреної медичної допомоги.

Серед постраждалих 19-го серпня і школярка Ксенія Вербицька. Вона з подружкою гуляла у парку біля драмтеатру, там одержала осколкові поранення ноги, руки та передпліччя. Зараз їй 13 років. Відголоски трагедії досі присутні у житті дівчинки, вона лікується у Охматдиті. Так сталося, що у медзакладі Ксенія вдруге потрапила під обстріл рашистів, тоді вони з мамою вчасно спустилися до укриття та не постраждали. Зараз триває лікування, на черзі ще низка операцій. Про це телефоном розповіла мама Ксенії.

Оперуємося, багато операцій вже пройшло, і кістку з ноги взяли в руку. До планової операції знімаємо фіксатор, який з двох сторін тримає кісточку, залізний. Теж серйозна операція, – говорить Лада Вербицька, мама постраждалої дівчинки

Нагадаємо, що на момент вибуху у Чернігівському драмтеатрі проходила виставка дронів «Люті пташки». Цей захід організували фонд Dignitas, команда Victory Drones та Чернігівська обласна військова адміністрація. Люди, які перебували в будівлі, після оголошення повітряної тривоги — спустилися в укриття. Найбільше постраждали ті, хто опинився поряд з епіцентром вибуху. Усього понад дві сотні чернігівців отримали різні поранення, шестеро дорослих та одна дитина — загинули.