ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Боротьба за медіа для громади: на захист Нового Чернігова виступили політики та волонтери

Featured Video Play Icon

Захист прав людини, зокрема, свободи слова – це та основа, на якій грунтується будь-яке демократичне суспільство. Три тижні телеканал «Новий Чернігів» бореться за можливість працювати, доносити інформацію і бути голосом своєї громади, відколи начальник міської військової адміністрації Дмитро Брижинський одноосібним рішенням позбавив медіа фінансування захищених статей видатків на 5 місяців та поставив його під загрозу закриття.

Підтримку каналу і засудження дій чиновника висловили медійники з усієї країни, медіарегулятор, Національна спілка журналістів, а також відомі громадські діячі, політики та волонтери. Перша леді України 2014-19-го років, представниця партії «ЄС», в центрі ідеології котрої європейський вектор, Марина Порошенко назвала цю ситуацію утисками ЗМІ, а також політичним протистоянням, якому в умовах війни не місце.

Коли ми бачимо, що таким вольовим рішенням з Банкової відстороняють обраного, легітимно обраного мера Чернігова від виконання своїх обов’язків, коли ми бачимо, що притискають ЗМІ місцеві і намагаються всілякими шляхами примусити їх не виходити в ефір, не працювати, не нести своє слово для чернігівців, для того, щоб говорити правду. Це нас дуже насторожує, тому щотак не має бути під час війни.  Тут, зараз не може бути політичного протистояння. Не може бути свій чужий. Ми всі, хто тут в Україні, ми всі свої. Ми маємо об’єднати свої зусилля, – зазначила політична та громадська діячка, депутатка Київської міської ради Марина Порошенко. 

Попри кількість працюючих у столиці інформаційних ресурсів, міська рада Києва продовжує підтримувати власні комунальні медіа. У Чернігові бюджет громади на 2024-ий, включно з фінансуванням ЗМІ, в яке задля економії і допомоги Силам оборони заклали лише зарплати та комунальні послуги, затверджував і керівник МВА. А потім посеред року змінив своє рішення, повідомивши про це в соцмережах, без жодних як попередніх, так і подальших переговорів з телеканалом, або його засновником. 

У відповіді на офіційний інформаційний запит, який ми надіслали на МВА, з посиланням на статті постанови Кабміну зазначено, що зміни до рішень про місцеві бюджети військові адміністрації приймають за поданням місцевих фінорганів. Нагадаємо, начальниця фінуправління міськради Олена Лисенко, в своєму інтерв’ю повідомляла, що відповідного подання вони не робили. Також у листі вказано, що скорочені кошти були спрямовані на додаткову підтримку однієї з військових частин. 

Мені здається, що вільні медіа, особливо локальні медіа, це запорука і такий, знаєте, критерій того, що ніхто не буде зловживати владою і тому подібне. Але ми бачимо, що є навіть “Єдиний марафон”, на який виділяється 2 мільярди або більше коштів на ті канали, які зручні владі. А, наприклад, “Прямий”, “Еспресо” був викинутий з мовлення і всі перейшли в Ютуб. Звісно, українці завжди знають шлях, як почути інформацію, але мені здається, що така тенденція насправді дуже погана. Медіа треба підтримувати, фінансувати і давати можливість журналістам розказувати те, що дійсно є в країні. Мало того, показувати наших героїв, волонтерів і тих, хто має дійсно отримати увагу від глядачів, – зауважила політична та громадська діячка, депутатка Київської міської ради Дінара Габібуллаєва.

Думаю, що спрямовувати кошти на військових, це однозначно потрібно, але обрізати, економити, можна і потрібно на чомусь іншому.  Це продовження тої політики яку проводить офіс президента по знищенню альтернативних джерел ну донесення інформації це така зачистка інформаційного простору. Я вважаю що міське телебачення повинно фінансуватися. Тим паче це вимога наших закордонних партнерів які великою мірою за кошти яких Україна і має змогу спротиву,  подивимося в США де просто думки самі різні на телебаченні але ніхто там не закриває там дискутують і приходять знаходять якийсь консенсус, – сказав волонтер, директор “Гончаренко центр Чернігів” Олександр Ясенчук.

«Новий Чернігів» це канал з понад 30-річною історією, кадри якого з оточеного росіянами Чернігова у 2022-му транслювалися національними та закордонними телеканалами, лягли в основу документальних робіт, стали фіксацією злочинів, а також допомогли залучити кошти на відбудову. І нинішня історія довкола нього – про ризики зникнення свободи слова, впевнена представниця франції ЄС міської ради Чернігова.

Наші журналісти в найгірші дні не боялися бути там, де йде бомбардування, не боялися показувати долі людей, не боялися показати ту реальність, в якій ми з перших днів лютого існуємо. І багато матеріалів обійшли цілий світ з того Чернігова 22-го року. На сьогодні чомусь про це все забувається. Мені сумно, мені жаль, але як депутат я буду продовжувати на своєму рівні, при своїх можливостях боротися, говорити про те, що цього не просто не можна робити, це риси зникнення демократичної України. Те, за що ми боремося, щоб Україна була вільна, незалежна, демократична, європейська, цивілізована, – підкреслила депутатка Чернігівської міської ради Ірина Соломаха.

Власне колектив чернігівського телеканалу розцінює такі дії начальника МВА щодо урізання бюджету як тиск на медіа та спроби встановити над ним контроль, адже раніше від Брижинського вже надходили подібні сигнали.

У відповідь на подані каналом листи і звернення, в офісі Уповноваженого ВРУ з прав людини зокрема зазначили, що відповідно до ст. 22 закону №380 використання воєнного стану неприпустиме для захоплення влади, порушення прав і свобод громадян, прав та законних інтересів юридичних осіб. А Національна рада з питань телебачення та радіомовлення звернулась до очільника Чернігівської міської військової адміністрації щодо необхідності зважати на чинні законодавчі норми та утримуватися від можливих деструктивних дій і заходів, що не сприяють збереженню свободи та незалежності у роботі субʼєктів у сфері медіа.