Факт-новини: оперативні сюжети

Борги за воду: як уникнути відключення

Featured Video Play Icon

Заборгованість чернігівців комунальному підприємству “Чернігівводоканал” сягнула критичного рівня — понад 43 мільйони гривень. Мова йде про більш ніж 13 тисяч споживачів. Недоотримані кошти в майбутньому можуть призвести до неповноцінного функціонування підприємства. Це завадить комунальникам  безперебійно забезпечувати життєдіяльність міста, вчасно ліквідовувати аварії, проводити планові обстеження водогону, технічні огляди, ремонти та виплачувати заробітні плати робітникам. А тому на підприємстві шукають шляхи, як повернути борг від населення за спожиті послуги. Один із шляхів – відключення злісних неплатників від водопостачання та водовідведення. Проте, як зазначають на водоканалі, відключення не відбуватимуться спонтанно, спершу боржники одержать попередження.

Після чого у такого споживача буде можливість упродовж 30-ти календарних днів сплатити повністю заборгованість, щоб уникнути подальшого відключення від централізованого водопостачання та водовідведення. Наразі підприємством проводиться претензійно-позовна робота, це підготовка документів та подання до суду, до виконавчої служби на примусове виконання судових рішень та судових , – повідомив начальник центру обслуговування споживачів КП “Чернігівводоканал” Максим Степанов.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України скасував мораторій на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів та пені, а також стягнення заборгованості з населення, який діяв від початку повномасштабного вторгнення. У зв’язку з цим підприємство з лютого місяця надсилає попередження про потенційне відключення водопостачання та водовідведення за несплату. За словами Максима Степанова, значна кількість боржників вже   одержала такі листи.

В будь-якому випадку споживач може, це по-перше, сплатити повністю заборгованість прострочену, а, по-друге, у разі неможливості повністю сплатити, можна звернутися до центру обслуговування споживачів комунального підприємства і укласти договір про реструктуризацію заборгованості. У цьому випадку ми йдемо назустріч кожному споживачеві-боржнику, і будемо ухвалювати індивідуальні рішення по кожному, – уточнив Максим Степанов.

А ось чернігівці, які не проживають за місцем реєстрації упродовж останніх 6-ти місяців, можуть отримати перерахунок за воду, наголошує Максим Степанов. Для цього необхідно звернутись до центру обслуговування громадян та надати відповідні документи. Більш детальну інформацію щодо актуальних даних про розмір та стан заборгованості, умови та порядок реструктуризації, а також способи  і  термін оплати за послуги є на веб-сайті підприємства або у соцмережах.