ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Безпека в інтернеті: як захистити особисті дані від шахраїв

Featured Video Play Icon

“Привіт, проголосуй, будь ласка, за мою Таню у конкурсі танців за мою дитину. Важливий кожен голос” Такі смс-повідомлення нерідко приходять від знайомих чи друзів, котрі мають дітей. Проте, останнім часом для шахраїв – це ще один зі способів отримати ваші особисті дані. 

Для того, щоб віддати свій голос та нібито допомогти комусь виграти, необхідно авторизуватися через відому соцмережу – ввести логін та пароль. Після чого, як розповідають правоохоронці, доступ до вашого акаунту закриється. Відновити його буде неможливо. 

Під час того, як особа вводить свій логін та пароль на вказаному сайті, його одразу ж отримують шахраї. Якщо у шахраїв спеціальна програма написана, вона відразу закриває доступ потерпілій особі до її аккаунту. Якщо не програма, шахрай через 20 хвилин через півгодини, коли отримують ці дані, вручну заходить закриває сесію користувача та користується цим Телеграмом, – розповів старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Чернігівській області Владислав Тимошенко.

У такому разі необхідно терміново повідомити про це всім своїм родичам та знайомим. Адже після того як зловмисники заволоділи аккаунтом, вони користуються вже поширеною схемою – надсилають повідомлення з проханням позичити гроші в борг або ж пересилають посилання на веб-сайт далі. За словами Владислава Тимошенко, можливість захистити свій обліковий запис у популярній соцмережі все ж таки існує – двоетапна перевірка.

Якщо є двоетапна перевірка, тобто, ще один пароль під час входу в обліковий запис, шахрай його знати не буде. Цей пароль не потребує введення на сайтах, де потрібно дійсно проходити реєстрацію через телеграм. Тобто, він є унікальним і його вводити нікуди не потрібно. Якщо у особи встановлено такий захист, шахраї не отримають доступ в будь-якому разі до аккаунту в телеграмі, – підкреслив Владислав Тимошенко.

Втім, вберегтися від будь-яких шахрайських схем не складно, кажуть правоохоронці. Найголовніше – надійно захищати свої особисті дані та паролі, не переходити за сумнівними посиланнями, ретельно перевіряти інформацію, а також дотримуватись простих правил безпеки у інтернеті.