НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Безпечна освіта: у чернігівських школах облаштовують сучасні укриття

Featured Video Play Icon

Забезпечити дітям комфортні умови перебування під час повітряних тривог. За сприяння міжнародних партнерів у навчальних закладах Чернігова й далі з’являються не лише безпечні, а й сучасні укриття. Зокрема, з ремонтом сховища та його облаштуванням 30-ій школі допомагає французька неурядова організація ACTED. Зараз тут триває перший етап робіт.

– Усе оббили, прогрунтували, потім поштукатурили стіни. Зараз, другий раз, накладається сітка. Третій раз буде шпаклюватися. Потім буде наждачуватися, потім буде фарбуватися. Потім, як це все зробиться, буде робиться підлога. Наші майстри покладуть плитку. Воно ж має бути в порядку, щоби було гарно для діток, – зазначила штукатур-маляр Тамара Артюх.

Передбачено проєктом і заміну освітлення, встановлення вентиляції та оснащення медичного кабінету. Окрім 30-ї школи, у співпраці з французькими партнерами укриття облаштовують в 11-ій. Роботи в школах № 5, 14 та 34 вже завершено.

Також по кожному з п’яти укриттів за запитом навчального закладу цим фондом також надається допомога в комплектації укриттів — чи то лавки, чи то парти зі стільцями, як, до прикладу, у 5-ій школі. Також у 5 школі було оснащено й самовузли. Тобто намагаємося доцього питання підходити комплексно, – розповів начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Налагоджувати міжнародну співпрацю в галузі освіти, що є однією з пріоритетних для громади, Чернігів почав одразу після завершення активних бойових дій, унаслідок яких було зруйновано або пошкоджено приблизно 80 % навчальних закладів. Без залучення донорів відновлення шкіл та садочків в умовах нестачі ресурсів у міському бюджеті було б неможливим. Зокрема, у межах меморандуму про співпрацю між Черніговом та організацією ACTED, яка вже 30-ть років підтримує вразливі верстви населення, що постраждали від гуманітарних криз, на освітні потреби міста виділено 2 мільйони євро.

У межах співпраці в нас є декілька проєктів — від заміни освітлення, елементів опаленняв різних закладах, ремонт самовузлів, робота з організації доступності до закладів освіти для маломобільної групи населення. І, фактично, одним із важливих проєктів співпраці є облаштування укриттів. У межах цієї суми також передбачаються три великі проєкти. Це відновлення і комплексне утеплення будівель навчальних закладів для того, щоби забезпечити енергоефективність, – підкреслив Василь Білогура

З відновленням 30-ї школи місту допомагає ще один партнер — благодійний фонд «Фундація Фенікс». 74 старі віконні конструкції, які були в навчальному закладі, уже замінюють на енергоефективні металопластикові. Фінансування цього проєкту забезпечується словацькими фондами за підтримки Тайбейського представництва в Словаччині. Завершити всі роботи в закладі планують до початку нового навчального року.