Факт-новини: оперативні сюжети

Бджолиний світ у світлинах: у Чернігові презентували фотовиставку професора Андрія Давиденка

Featured Video Play Icon

Бджоли: наука та мистецтво. У бібліотеці імені Русових представили виставку фотографій професора Андрія Давиденка, фізика за спеціальністю та митця за покликанням. За його ініціативи започаткували Всеукраїнський турнір юних винахідників-раціоналізаторів. Також він написав та опублікував низку книг, що переклали на різні мови та які популярні у Європі. Фотографією ж займається у вільний час, а комах вивчає для своєї наукової діяльності. 

– Дослідження саме бджіл без фіксації фото і відео тут не може робити якийсь аналіз, адже я спочатку фіксую, а потім вже ночами, коли мені прийдеться, аналізувати, як воно і шо там відбувається, – зазначив автор фотовиставки Андрій Давиденко.

На виставці можна дізнатися багато цікавого про життя та поведінку бдіж. Наприклад, як їхню королеву оточують та годують маленькі помічники. Цікаво й те, що комах можна загнати до своїх вуликів, коли вони розгулялись, лише завдяки фіктивному шуму грози та дощу. Показано на світлинах і як нектар перетворюють на мед.

– Я досліджую, як, наприклад, керувати поведінкою, як їх забезпечити, чи вони не пропали, де лінія високовольтна електропередач, де мобільний зв’язок, де акустичні якісь коливання, – розповідає Андрій Давиденко.

Чернігівці, які відвідали виставку, вражені фотографіями та інформацією, яку дізналися про бджіл.

– Знімання бджоли це, мабуть, цікавий такий сюжет, тому що вони дуже маленькі і їх треба якось вміти зловити, бо це, мабуть, майстер таке тільки зможе. Це дуже багато практики потрібно, щоби такі знімки зробити. Дуже цікава виставка, тому мені все подобається, – ділиться враженнями Зоряна, відвідувачка фотовиставки.

– Це чудово, коли не тільки займаються бджолами, а ще й захоплюються фотографією. І тоді засобами фотографії можна передати це і показати іншим людям. Зараз пан Андрій показав нам цей бджолиний світ у світлинах. Дуже цікаво, я його вітаю, – каже Сергій, відвідувач фотовиставки.

– Виставка дуже подобається, дуже насичені кольори і дуже цікавий матеріал. Я давно вже знайомий з автором виставки і тому знаю багато історій про ці фотографії, про бджіл взагалі, – підкреслив Леонід, відвідувач фотовиставки.

Виявляти фізичні явища та закономірності в поведінці бджіл за допомогою фото Андрій Давиденко планує і надалі. Адже завдяки світлинам можна детальніше дізнатися про цей мікросвіт маленьких трудівниць.