Факт-новини: оперативні сюжети

Багатоповерхівки Чернігова поступово переводять на комерційний облік води: на кого очікують зміни?

Featured Video Play Icon

Чернігівські багатоквартирні будинки поступово переводять на комерційний облік води і від жовтня перші 27 багатоповерхівок вже розраховуватимуть за новою методикою,. Так, відповідно до вимог чинного законодавства, вся вода, що увійшла в приміщення, має бути облікована за допомогою вузла комерційного обліку, інакше кажучи, загальнобудинкового лічильника, а потім розподілятися між усіма споживачами, виходячи з використання. Зокрема, цей будинок – ідеальний приклад того, як має бути організована вся система.

Власне у цій багатоповерхівці, забудовник одразу подбав про електронний прилад обліку без крильчатки всередині, що може засмічуватися та з можливістю дистанційного зняття показників – на відстані 40-50 метрів, тобто з вулиці, не заходячи до підвалу, або взагалі через інтернет. А це у свою чергу дозволяє співробітникам водоканалу легше шукати пориви: до прикладу у нічний час щогодини перевіряти показники і таким чином відслідковувати витоки води. Поряд із ним – лічильник юридичних осіб, а на поверхах – розподільчі вузли, або звичайні квартирні прилади обліку. Ними цей будинок обладнаний на 100%.

Простіше кажучи, тариф залишається незмінним, і ті, хто має квартирні прилади обліку, платитиме за їх показниками стільки, скільки і раніше. Якщо лічильника в оселі немає, кількість спожитої води, як і відповідно відведених стоків, розраховуватиметься за спеціально розробленою та затвердженою методикою. Те ж стосуватиметься і гарячої води, різниця лише в надавачі послуг.

Додамо, що перехід на комерційний облік зумовлений законодавчими змінами, зокрема до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, а також змінами до ЗУ “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання” та “Про житлово-комунальні послуги”. Процес мав стартувати ще у лютому 2022-го, однак через повномасштабне вторгнення рф і бойові дії безпосередньо довкола Чернігова був відтермінований. Тепер, поетапно до цієї моделі має перейти все місто і всі багатоквартирні будинки.

Що стосується встановлення квартирних лічильників, то ті споживачі, які проживають за місцем реєстрації, а також отримують субсидію на сплату комунальних послуг, можуть скористатися відповідною міською програмою, яку продовжили до 2023-го року. Так, за кошти бюджету Чернігова приладами обліку вже обладнано 7 тисяч 760 квартир.