ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Не відчутний на ранніх стадіях: жінок Чернігівщини закликають пройти обстеження

Featured Video Play Icon

Захворюваність і смертність від цієї хвороби для жінок в усьому світі — це питання номер один, – зазначає генеральний директор Чернігівського медичного центру сучасної онкології Олександр Заїка.

Згідно з статистикою щорічно у світі у понад 2-х з половиною мільйонів жінок діагностують рак молочної залози. Майже третина випадків летальні, говорять фахівці. І з роками їх кількість тільки зростає.

Наприклад, в 92-му році в нас вже була статистика, ми ставили по області 230-240 чоловік, зараз ми поставили 400. Начебто це й 30 років, але динаміка позитивна і збільшується, і так і наука каже, що ми очікуємо збільшення цієї проблеми, – уточнив Олександр Заїка.

Проте, рак – не вирок. Діагностований на ранніх стадіях рак молочної залози у 96 відсотках випадків виліковний. Саме тому важливими є профілактичні огляди, наголошують лікарі.

В чому проблема раку? На ранніх стадіях він майже не дає ніяких симптомів. Тому наше завдання, якраз в ці дні, і особливо це 20 жовтня — в Україні присвячено боротьбі з раком молочної залози, підняти це питання і запросити пацієнтів, пацієнток, які мають власне бажання обстежитись, прийти чи до нас, чи до сімейного лікаря, вияснити це питання, взяти направлення і прийти до нас хоча би на мамографію, якщо пацієнтці 40+. Це може дійсно зберегти життя, – підкреслив генеральний директор Чернігівського медичного центру сучасної онкології Олександр Заїка.

Саме мамографію називають золотим стандартом діагностики раку грудних залоз. Рентгенологічне дослідження дозволяє виявити новоутворення у грудях навіть коли їх ще не відчутно на дотик. 

У нашому закладі наразі працює три сучасних цифрових мамографи, які дозволяють отримувати діагностичні зображення дуже високої якості. Лікарі-ренгенологи працюють на сучасних станціях з саме медичними моніторами, які дозволяють отримувати ще більше інформації. У нас дуже кваліфіковані, як лікарі-рентгенологи, які займаються мамографічними дослідженнями, так і досвідчені рентгенолаборанти, які проводять безпосередньо саме обстеження. У нас є мамограф експертного класу, на якому ми можемо виконувати додаткові діагностичні зображення, які називаються цифровим томосинтезом. І завдяки цим додатковим зображенням ми ті підозри, які виникають на стандартних мамографічних знімочках, ми можемо або зняти цю підозру, або підтвердити, – розповіла  завідувачка рентгеннодіагностичного відділення Чернігівського медичного центру сучасної онкології Катерина Засенко.

До групи ризику лікарі, перш за все, відносять тих, чиї родичі прямої лінії хворіли на рак грудей, жінок, які не народжували, мають шкідливі звички, надмірну вагу, ранній початок менструації або пізню менопаузу та рекомендують після 40-ка робити мамографію щороку. 

Всі жінки старше 40 років мають право на безкоштовне обстеження в плані мамографії раз на рік для моніторингу, скринінгу раку молочної залози. Тобто, якщо немає навіть будь-яких симптомів, жінці 40 років плюс, вона може звернутися до сімейного лікаря, який видасть направлення на мамографічне обстеження або на консультацію до лікаря хірурга-онколога, і в нашому центрі цю послугу вона отримає, – зауважив  завідувач поліклінічного відділення, лікар-хірург-онколог Чернігівського медичного центру сучасної онкології Дмитро Цвір.

Якщо жінка уклала декларацію з сімейним лікарем, але з тих чи інших причин не має електронного направлення на обстеження, вона може отримати його на місці, говорять в Чернігівському медичному центрі сучасної онкології. Записатись на прийом можна будь-яким зручним способом. 

У нас працює кол-центр який записує цих пацієнток дистанційно. Також у нас залишається, все ж таки, досить велика кількість працівників реєстратури, тобто за чергою, за талонним записом також іде прийом, ну і також є застосунок спеціальний, який дозволяє електронно записатися.  Вся інформація з приводу запису міститься на нашому сайті онкоцентру, – каже Дмитро Цвір.

Хочу всім жінкам побажати, щоб вони слідкували за своїм здоров’ям, регулярно проходили мамографічне дослідження і були здоровими, – зазначила завідувачка рентгеннодіагностичного відділення Чернігівського медичного центру сучасної онкології Катерина Засенко.