Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові стартує соціальний проєкт «Безпечне місце»

Featured Video Play Icon

Мережа безпечних просторів, де допомагатимуть дітям, котрим загрожує небезпека. У Чернігові стартує соціальний проєкт «Безпечне місце». Ініціаторами є група молодих активістів, випускників Школи молодого політика, яка реалізувалася цієї весни за підтримки Міжнародного республіканського інституту та Агентства США з міжнародного розвитку.

Ми навчалися в ній і нам дали таке домашнє завдання — придумайте власний проєкт, який ви хочете реалізувати. Потім ви знайдете однодумців, які вас підтримають, і ви поділитеся на команди приблизно по 4–5 людей, і будете якраз займатися реалізацією свого проєкту, – розповіла лідерка команди проєкту «Безпечне місце» Катерина Борисенко.

Ми взяли собі за мету навчити дітей, молодь писати проєкти. І не просто писати проєкти, а й метою було, щопісля завершення школи учні, студенти цієї школи розіб’ються на групи, згенерують ідею, створять проєкт у вигляді вже готової форми — мета, завдання — у паперовому вигляді попередньо, певний кошторис і так далі. Було декілька груп, які сформували такі ідеї. Ми подивилися, була презентація в нас в управлінні. І саме цей проєкт, чесно кажучи, мене приємно здивував, тому що це був готовий продукт, – зазначив заступник начальника управління в справах сім’ї, молоді та спорту ЧМР Валерій Семенець.

За словами Катерини Борисенко, ідея в команди виникла після знайомства з подібними проєктами, що вже втілили у Львові та Херсоні. Загалом, «Безпечні місця» — це спеціально облаштовані простори поруч із навчальними закладами, куди діти та підлітки зможуть звернутися в разі надзвичайних або стресових ситуацій, отримати підтримку та захист. Проєкт реалізується за сприяння управління в справах сім’ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради.

Така ситуація, що дитина в небезпеці. Вона заходить до нашого місця, там, де є наша наліпка, і людина, яка там відповідальна, це більш старша людина, наприклад, офіціант або продавець, дитина до нього звертається, і він допомагає — викликає батьків або поліцію, або шукає рішення проблеми. У нас також будуть брелки, там де буде вся анкета про дитину та номер екстрених служб, – роз’яснили  Вікторія Будько, Марія Стах, учасниці команди проєкту «Безпечне місце».

Волонтери активно працюють над розширенням мережі локацій-партнерів та забезпеченням якомога більшої кількості дітей спеціальними брелками з екстреними контактами. Крім того, розробляється інтерактивна мапа «безпечних місць», яка допоможе швидко знайти найближчу точку в разі необхідності.