ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Харчування учнів: у Чернігові переглянуть меню у шкільних їдальнях

Featured Video Play Icon

Знайти компроміс у шкільному харчуванні між сучасними вимогами  і вподобаннями дітей. Останнім часом до міської ради звертається чимало батьків стосовно меню у шкільних їдальнях, чого не було раніше. Про це повідомив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако під час розширеної наради 24 вересня. Мова не лише про гастрономічні вподобання дітей.

Зараз у нас, в Україні, діти більше страждають від воєнних дій, від травм війни, чим дорослі, набагато більше. Ми навіть не можемо собі уявити, яка це буде травма для покоління дітей, які ходять в школи чи садочки, як вони це сприймають. В умовах війни, умовах тривог, умовах тривожності, якісь ще придумувать експерименти.  Відчіпіться просто від дітей. Це позиція моя чітка. Те, що ви робите, ви не можете дати гречку з котлетою? Чи з куркою, чи я не знаю. Ну, нормальну їжу. Ви даєте цей сирий гарбуз, бо я не знаю, де я тільки не чув про цей сирий гарбуз, куди не прийди, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Менше солі, цукру, жирів і смаженого. Рекомендоване меню, яке розробив реформатор шкільного харчування Євген Клопотенко, з цього року містить вже понад 600 страв. В них враховані нові норми споживання різних продуктів. КП «Шкільне»  діє за технологічними картками чотиритижневого меню відповідно до постанови Кабміну, каже керівник підприємства. 

Там є перелік продуктів, які повинні бути вміщені в тижневе меню. Потім воно затверджується чотиритижневим меню і ми  по ньому йдемо, згідно технологічних карт. 2 вересня цього року ми виграли тендер. В тендерній документації було прописано це чотиритижневе меню. З юридичної точки зору ми повинні його виконувати, – зауважив директор КП «Шкільне Віталій Лосєв.

Реформа шкільного харчування, яка розпочалася  до широкої війни, спрямована передусім  на забезпечення учнів якісним, безпечним та повноцінним харчуванням у закладах освіти. І це передбачає не лише зміну меню, а й оновлення організації технологічного процесу.  

Реформа – це не тільки про нове обладнання на кухні, хоча в цьому році роботи дуже багато. Ми систематично оновлювали, старалися і по садочках, і по школах. І по факту у нас  зараз завозиться дуже багато обладнання партнерськими організаціями на запит закладів. Паралельно в рамках співпраці з DECIDE зроблено аудит в організації системи харчування в закладах харчування закладів освіти. Паралельно затверджено  новий збірник рецептур, який затверджено МОЗ, – повідомив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Харчування дітей  у школах – один з пріоритетів для міської влади. Олександр Ломако дав доручення комунальному підприємству «Шкільне»  та управлінню освіти  найближчим часом переглянути меню для шкільних їдалень, яке відповідатиме законодавству, а головне, подобатиметься дітям.