Новини

Чи креативні українські 15-річні підлітки – результати досліджень

Національний звіт PISA–2022 щодо успішності українського учнівства в галузі креативного мислення презентував Український центр оцінювання якості освіти.

Про це повідомляє міністерство освіти та науки України на сторінці у ФБ.

Читайте також: Повторне забруднення рухається по руслу Сейму – Міндовкілля

Загалом зазначається, результати України суттєво не відрізняються від результатів деяких країн Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Попри широкомасштабну війну й потребу проходити тестування в укриттях 59% учнівства продемонстрували базовий (3-й) та вищий рівні з креативного мислення.

13% учнів і учениць досягають найвищих рівнів — 5-го або 6-го.

Найнижчий результат із креативного мислення, на рівні 1 або нижчому, мають 18% українських 15-річних підлітків.

Українські дівчата, як і в усіх країнах-учасницях дослідження, показують кращі результати в креативному мисленні, ніж хлопці.

Докладніше про успіхи українського учнівства

59% учнівства досягають щонайменше базового, третього, рівня з креативного мислення в 6-рівневій шкалі PISA. Водночас кожен четвертий 15-річний підліток показує успішність саме на рівні 3. На цьому рівні учні й учениці демонструють здатність генерувати ідеї для простих і помірно складних завдань на креативне письмове або візуальне вираження ідей та креативне розв’язання соціальних і наукових проблем. А також починають демонструвати здатність генерувати оригінальні ідеї або рішення у відомих їм контекстах.

13% учнів і учениць в Україні досягають найвищих рівнів — 5-го або 6-го. На цих рівнях учнівство здатне генерувати креативні ідеї, оцінювати й удосконалювати власні ідеї або ідеї інших в різноманітних і складних завданнях, зокрема, в завданнях на створення абстрактного дизайну або завданнях, які стосуються незнайомих сценаріїв розв’язання наукових і соціальних проблем.

Найнижчий результат із креативного мислення, на рівні 1 або нижчому, мають 18% українських 15-річних підлітків. Це означає, що такі учні / учениці можуть створювати дуже прості візуальні конструкції, спиратися на шаблонні (типові, очевидні, неоригінальні) ідеї як основу для своєї відповіді.

Україна в оцінюванні PISA–2022 з креативного мислення показала середній результат — 27 балів (у шкалі 0–60) і посіла в діапазоні рангів серед 64 країн / економік позиції між 32 й 42. Результат України на 6 балів нижчий за середній показник країн ОЕСР. Водночас показники України статистично не відрізняються від результатів Греції та Колумбії, які є членами ОЕСР.

Серед референтних країн*, які обрали для порівняння з огляду на подібність з Україною їхнього соціально-економічного стану або на культурну чи історичну спорідненість, істотно нижчий результат, ніж в України, мають лише Молдова (24 бали) і Болгарія (21 бал), натомість результати, наприклад, Польщі та Естонії виразно вищі (36 балів і 34 бали відповідно).