ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Як здобути військову освіту у вищих навчальних закладах України

Featured Video Play Icon

До 1-го жовтня в Україні продовжили вступну кампанію до деяких вищих військових навчальних закладів. Пов’язано це з тим, що цьогоріч кількість охочих опанувати військові спеціальності перевищила очікування, каже представник ОК «Північ» Олександр Бабич. Зазначає: багато абітурієнтів не встигли пройти всі необхідні процедури через активні бойові дії у їхніх регіонах. Раніше вступнику необхідно було прибути до ТЦК та СП за місцем реєстрації, зараз же процедуру спростили.

Зараз багато ТЦК залишилося на тимчасово окупованих територіях, тому абітурієнт просто не міг цього зробити. Зараз процедура дуже спрощена. Просто треба зібрати пакет документів, і можна прибути у вищий військовий навчальний заклад, який ви обрали. Там ви одразу проходите ФІЗО, психолога, військово-лікарську комісію та прикріпляєте свої результати НМТ, – розповів  Олександр Бабич, представник ОК «Північ».

Безпосередньо у вищому навчальному закладі складають необхідні іспити для вступу. У разі успішного проходження всіх етапів, абітурієнт стає курсантом і впродовж усього навчання здобуває ступінь за обраним фахом. Далі цей період, а саме 4 роки для «бакалаврів» або 5 з половиною років для «магістрів», буде зараховано як вислуга років до служби.

Під час навчання вони повністю забезпечуються житлом, харчуванням та всім спорядженням, яке потрібне для набуття навичок та навчання. Після закінчення університету він обов’язково отримує роботуза своєю спеціальністю, яку обрав, на контрактній основі. Тобто він уже буде стовідсотково працювати за своєю спеціальністю, яку вивчав 5 років, – зазначив Олександр Бабич.


З-поміж військових вишів України подовження термінів набору оголосили три. Це Військовий інститут Київського національного університету імені Шевченка, Академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного та Житомирський військовий інститут імені Корольова. Олександр Бабич наголошує: серед затребуваних спеціальностей — військові психологи, перекладачі, журналісти та фахівці з міжнародно-військових відносин. Популярності також набувають професії, пов’язані з керуванням БПЛА. Повний перелік спеціальностей можна знайти на офіційних сайтах навчальних закладів.