ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Свято милосердя і любові: у Чернігові відзначили усиновлювачів

Featured Video Play Icon

Будинок сімейного типу родини Тимофеєвих поповнюється новими вихованцями. Зараз у складі  цієї сім’ї вже 14 дітей. Цим літом до них приєднався 14-річний підліток. Оксана Тимофеєва розповідає, що родина усіма силами допомагала йому пройти процес адаптації у новому домі.         

-Це новий всесвіт прийшов, тому що кожна дитина  — це цілий всесвіт. Він такий, що він йде, хоче бути корисним, хоче допомагати. В нього нарешті з’явилася сім’я, яка його приймає, яка його цінує, і тому він хоче показати всі свої таланти,а він дуже любить куховарити, кулінарити, і тому він весь час хоче нам щось гарненьке спекти, приготувати, тому класно, прикольно, – розповіла мама-вихователька дитячого будинку сімейного типу Оксана Тимофеєва.

Станом на сьогодні в Чернігові 103 сім’ї усиновили 116 дітей. Крім того, 279 маленьких чернігівців позбавлених батьківського піклування виховуються у родинах опікунів. Додамо, що також в місті функціонує 14 прийомних родин та 5 будинків сімейного типу. На честь Дня усиновлення, який відзначають в Україні 17-го вересня, виконувач обов’язків Чернігівського міського  голови Олександр Ломако вручив подяки й подарунки, а також подякував батькам, які попри всі труднощі взяли на себе відповідальність усиновлення та виховання діток.

Зараз ми всі переживаємо важкі часи, повномасштабна війна, коли всі думають про виживання, про безпеку. А ті люди, які в цих умовах думають не тільки за себе, а думають за діток, які позбавлені батьківського піклування, вони, безумовно, герої і героїні, і низький уклін вам, і в темні часи дуже добре видно світлих від людей. Тому зі святом, дякую, і всього найкращого, нехай ваші родини будуть міцними, а дітки будуть щасливими, і матимете обов’язково завтрашній день, бо це наше майбутнє, – підкреслив в.о Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Серед нагороджених і Тетяна Музирьова, її єдиний син Дмитро загинув під час оборони Чернігова на початку повномасштабного вторгення рашистів у 2022-му. Жінка разом з чоловіком знайшли в собі сили жити далі і усиновили 10-річного хлопчика. Зараз вони віддають йому всю свою турботу і любов.

Ми з чоловіком не бачили подальшого сенсу життя без дитини. І вирішили взяти дитину, чи хлопчика, чи дівчинку. І, не відкладавши, таку мрію ми її здійснили, що навіть в нас ще були роковини по сину, а дитинка в нас вже була у сім’ї. І я розумію так, що син віддав своє життя за нас, батьків, щоб ми жили. І ми вирішили, що продовжувати треба так, щоб бути гідними  своєму синові, – зазначила мама-усиновителька Тетяна Музирьова.

Нагадаємо, День усиновлення в Україні відзначається щорічно 17 вересня. Це свято було започатковане у 2009 році Указом Президента Віктора Ющенка. Спочатку День усиновлення святкувався 30 вересня, але у 2023 році його перенесли на 17 вересня, аби він збігався з християнським святом Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії.

Метою цього свята є підкреслити важливість усиновлення для забезпечення права кожної дитини на виховання в сім’ї.