ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Забруднена вода Сейму вже у Десні: чернігівців просять утриматися від купання

Featured Video Play Icon

В одній із найчистіших річок країни і великій притоці Десни, Сеймі – чорна, із запахом гнилі та аміаку вода, масово гине риба та дрібні тварини. Ці відео з Сумщини та Чернігівщини неподалік Батурина зафільмували місцеві мешканці та очевидці, сюди вода вниз за течією приходить із території росії. Через значне погіршення екологічної ситуації на Сеймі, у Конотопському районі та Батуринській громаді тимчасово заборонили купатися, рибалити та брати воду з річки для господарських потреб.

На упередження, від купання людей просять утриматися і у Чернігові – місто звернулося до контролюючих органів щодо проведення аналізів якості води в Десні, а також подальшого її моніторингу. Про це в.о. міського голови повідомив під час наради, 27-го серпня.

– Щоб захистити наших містян, будь ласка, терміново, КП “Паркування та ринок”, на пляжі поставте таблички “купатися заборонено” чітко, кілька їх поставити, щоб люди бачили,  закликаю чернігівців утриматися від купання в річці Десна, в офіційних, неофіційних місцях, тому що це може нанести шкоду вашому здоров’ю і здоров’ю ваших дітей, це дуже великий ризик, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Пізніше того ж дня у Держрибагенстві зазначили, що починаючи з 14-го серпня, ймовірно, скидаючи відходи невідомих речовин у річку Сейм, терористи рф спричинили масштабне забруднення водойми. За результатами аналізу проб зафіксовано зокрема значне перевищення гранично допустимих концентрацій амонію та завислих речовин. А власне за фактом забруднення відкрито кримінальне провадження. 

Як повідомив нам у коментарі очільник Державної екологічної інспекції в Чернігівській області Сергій Жук, станом на 28 серпня забруднена вода вже зайшла у Десну на Сосниччині, а далі піде в бік Київщини і головної водної артерії України. За його словами, на сьогодні достеменно невідомо, що стало причиною забруднення, неможливо передбачити масштаби шкоди, яка буде заподіяна природі, і дати будь-які прогнози.

– Погіршення буде в будь-якому випадку, бо поки вона з Сейма вся стече, ми ж розуміємо що Сейм тільки по території там Сумської області 200 км йшло більше тижня, ця ж вода ще вся має стекти. Навіть, якщо вже сьогодні припиниться і почнеться очищення там, у верхівʼях. Нічого катастрофічного, в тому плані, що ні з річки Сейм, ні з річки Десна на території Чернігівської області не здійснюється водопостачання населенню, – повідомив начальник Державної екологічної інспекції в Чернігівській області Сергій Жук.

Громади вище Чернігова по руслу Десни також попереджають людей щодо ймовірної небезпеки купання і використання води для худоби та господарства, а також готуються до ліквідації можливих наслідків.