ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Наслідки масованої атаки ворога: як вирішують проблеми з електрикою та водою у Чернігові

Featured Video Play Icon

Масштабна ракетна атака ворога 26-го серпня по об’єктам критичної інфраструктури у різних областях України спричинила масові відключення електроенергії. Зокрема, і у Чернігові та області. Під час щотижневої нараді у муніципалітеті диспетчер міської оперативно-диспетчерської служби “Чернігівобленерго” Олександр Ленько розповів, що порівняно з вчорашнім днем ситуація лишається складною, проте контрольованою. 

“Чернігівобленерго” отримало об’єми відключень і протягом дня сьогодні будуть застосовуватись графіки погодинних відключень в часи ранкового і вечірнього максимуму. Це з 6 ранку до 11 буде застосовано чотири черги, з шести можливих, і з 15 до 21 і також чотири, – повідомив диспетчер міської оперативно-диспетчерської служби “Чернігівобленерго” Олександр Ленько.

Зокрема, в “Чернігівобленерго” повідомили, що відключення однієї черги буде доходити до 6 годин, протягом доби окремі черги залишатимуться без світла на 12-15 годин. Прогнозів щодо поліпшення ситуації енергетики поки не дають. Зараз вони кинули всі сили на ліквідацію наслідків обстрілів рашистів. 26-те серпня стало одним з найважчих днів і для “Чернігівводоканалу”, починаючи з початку повномасштабного вторгнення.        

Одночасно у нас не працювали близько восьми каналізаційних насосних станцій. Близько шести станцій третьогого підйому і одна насосна станція не працювала. На більшості великих об’єктів водопостачання і водовідведення встановлені потужні генератори. Ми запустили ці генератори і не допустили взагалі аварійної ситуації. Було в деяких районах міста зниження тиску, але можливістю людей на верхніх поверхах було набрати воду на перших поверхах. Це все було організовано, – зазначив директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

У водоканалі зазначають, що застосування одночасно 4-х черг відключень електроенергії  ускладнюватиме ситуацію із водопостачанням та водовідведенням у житлових будинках.       

У деяких частинах міста, там де третій підйом, це де підвищені насосні станції збудовані, там буде спостерігати зниження тиску. Наразі ми спілкуємося з різними організаціями. Нам додатково треба ще 10 генераторів невеликої потужності, близько до 30 кВт, 20 по деяких і 10 кВт. Далі ми будемо, у нас уже напрацьована така робота з містянами, де, наприклад, у якомусь мікрорайоні проживає енергетик, ми додаємо цих людей до цих об’єктів, під відповідальне зберігання надаємо ці генератори. І під час відключення вже мешканці самостійно вирішують, в який час вони будуть запускати цей генератор, – уточнив директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

Нагадаємо, що у 2022 та 2023 роках об’єкти критичної інфраструктури у Чернігові перепідключали на альтернативні лінії, аби вони цілодобово були заживлені і могли працювати. Таких заходів вжили і влітку цьогоріч. 

Наразі така ситуація до вчорашнього дня, в принципі, достатньо ефективно працювала. Енергетики перепідключали ці об’єкти, на яких об’єктах встановлювали генератори. Але після вчорашньої ситуації, якщо буде чотири черги, то мова про перепідключення вже не йде, – зауважив Сергій Малявко.

Ознайомитися з графіками відключення електроенергії на Чернігівщині можна на офіційних сторінках АТ “Чернігівобленерго”.