ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ярмарок на Бобрах: як мешканці мікрорайону Чернігова ярмаркували

Featured Video Play Icon

Пані Марія — жителька Бобровиці. Вона кондитерка, виготовляє домашній зефір та хвалиться, що її смаколики значно відрізняються від магазинних. У неділю, 25 серпня, вона разом із іншими жителями мікрорайону долучилася до ярмарку “На Бобрах”, де мала змогу представити власну продукцію.

Мікрорайон Бобровиця дійсно дуже сильно постраждав. Багато людей залишилось без дому. Але потрібно розвиватися. Тому такий захід зробили, ви бачите, всі їдуть, всі бачать, всі заходять. Тому ось так, – зазначила  жителька мікрорайону Бобровиця Марія Чорток.

Захід організував благодійний фонд “Єдність Чернігова” на майданчику колишньої 23 школи. Підтримати та об’єднати жителів мікрорайону, котрі продовжують відбудову домівок — основна мета заходу.

Сиділи з волонтерами і думали, що можна було б такого зробити, щоб допомогти людям, які відновлюють своє житло. Хтось запропонував з волонтерів: а давайте зробимо ярмарок, тому що на весні була благодійна програма від ACTED, це французький благодійний фонд, від ZOA також, людям для підтримки, для розвитку бізнесу надавалися невеличкі гранти. І багато хто виростив городину або розпочав маленький свій бізнес і потребував допомоги в реалізації продукції, щоб продовжувати відбудову, – розповіла  голова БФ “Єдність Чернігова” Тетяна Федоренко.


Ярмарок відвідали ветерани, які захищали мікрорайон під час облоги міста. Серед них — Юрій Вєткін. Після початку повномасштабного вторгнення він разом із родиною поїхав на Бобровицю, там жили родичі його дружини. Тоді він разом із іншими чоловіками долучився до 1-го танкового механізованого батальйону та став на захист міста.

5 березня нас накрило там мінометним вогнем, мені відірвало ногу. І я своєю кров’ю тут полив ці місця і ногу свою шукав. Потім вже сказали, що її на Яцево відвезли. І разом із берцем моїм. Дуже багато допомоги ми відчули від вас [місцевих жителів] особисто. І кава була, і годували три рази на день, і хати надавали нам. Ми відстояли нашу Бобровицю. І зараз будемо її відбудовувати, – підкреслив  ветеран Юрій Вєткін.

Валентин Бобир — волонтер ГО “Бо можемо”. Літом 2022-го разом із групою добровольців, розбирали завали будинків у цій частині міста. Зараз же займаються їхньою відбудовою. На ярмарку він представив фотовиставку.

Тут саме Бобровиця. Це я сприймаю як частину нашого міста, бо це і є наше місто. Вона найбільше постраждала. І сюди, на жаль, не доходять політики, не доходять ті, хто приїжджає з Києва. У них є об’єкти поближче. Це Ягідне, Лукашівка, ну і все інше. Я не проти, це класно. Але сюди вони не доходять, на жаль. І тут приходиться займатися вже власноруч. На цій фотовиставці у нас представлена наша діяльність за ці два з половиною роки, що ми є на Бобровиці. Показано наш колектив, це люди, які постійно з нами працювали, і за яких умов ми працювали, – додав волонтер, фотограф Валентин Бобир.


Долучилися до заходу і представники міської організації Червоного хреста України, вони провели тренінг із мінної безпеки, а також організували заняття з малювання для дітлахів.

Хочеться подякувати нашому району Бобровіці, які самі організувалися і проводять такий захід. Це неймовірний захід, неймовірна згуртованість людей в наш час. Дуже ми їм вдячні. Чернігівська міська організація також з великим задоволенням залучається до таких свят, – каже Олена Лазаренко, голова Чернігівської міської організації Червоного Хреста України.

Кожен, хто завітав на ярмарок міг підтримати жителів Бобровиці, придбавши їх городину. Також організатори з благодійною метою провели конкурс на найбільший кабачок. Розіграли декілька подарунків, головний — велосипед. По завершенню ярмарка, для охочих відбулася піша екскурсія мікрорайоном.