Факт-новини: оперативні сюжети

Меморіальний стенд біля драмтеатру: які локації наступні

Featured Video Play Icon

Наближаються роковини трагедії, яка сталася минулого року 19-го серпня. Тоді від удару російської ракети по Чернігівському обласному музично-драматичному театру загинули семеро людей, понад сотню дістали поранення, постраждали будівлі поруч. У момент удару в приміщенні театру проходила анонсована виставка дронів «Люті пташки». Це місце нагадує чернігівцям про трагедію, яка сталася у день великого релігійного свята. Саме тут напередодні скорботної дати встановили меморіальний стенд «Місце пам’яті. Втрачена спадщина».

Місце трагедії – це безпосередньо Красна площа. На цьому інформаційному стенді буде вся інформація, що відбувалося, починаючи від лютого – березня 2022 року по сьогодні. Ця інформація вона уніфікована, всі стенди будуть уніфіковані, вони українською та англійською мовою викладені, – говорить Олександр Шевчук, начальник управління культури та туризму ЧМР.

Це воєнний злочин рашистів, коли вони ракетою вдарили по драмтеатру. Причому з таким розрахунком, щоб якнайбільше вразити, вбити, покалічити саме цивільних, тобто мирне населення. Саме тому, ця інформаційна меморіальна табличка зроблена, – каже Сергій Бутко, представник Інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

На стенді і зображення Чернігівського обласного молодіжного центру, у який ракетою поцілили рашисти в лютому 2022-року. Красна площа – одна з 12-ти локацій, де розміщують таблички зі світлинами та відомостями про трагічну сторінку історії нашого міста. Це ініціатива громадської організації «Північна Культурна Столиця», яку реалізували за сприяння міської влади та за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», котрий фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, США тощо, а також благодійного фонду ІЗОЛЯЦІЯ. Платформа культурних ініціатив.

Саме головне за QR-кодом можна знайти абсолютно глибоке, широке сприйняття цих подій. Це через посилання, через медіа-ресурси, через фотосвітлини. Створена інтерактивна карта, кожен користувач інтернету може подивитись місце розташування, побудувати для себе маршрут пам’яті і самостійно пройти без екскурсовода, прочитати про Чернігів, про його події, – розповідає Олександр Шевчук.

Нагадаємо, що у 2023 році робоча група з перейменування вулиць при управлінні культури та туризму Чернігівської міської ради підготувала попередній перелік місць пам’яті в Чернігові. Більшість з них увійшли до двох перших маршрутів пам’яті. Влітку минулого року в мікрорайоні Масани та на вулиці В’ячеслава Чорновола були встановлені перші два інформаційні стенди, виконані в стилі туристичної навігації Чернігова. На черзі інші маршрути:

Стадіон і бібліотека, музей старожитності у минулому Тарновського. Це політехнічний університет, там два з обох сторін ми поставили на зупинках. Це Бобровиця, це Яцево, там, де була розстріляна черга. Це на Подусівці, там, де дві школи були зруйновані. Це ЗАЗ, там, де гуртожиток був понівчений і не тільки.

Меморіальні стенди для встановлення на інших локаціях вже погоджені і зараз виготовляються. Протягом найближчих декількох тижнів їх встановлять у Чернігові. Потім же відбудеться фінальна презентація цього проєкту.