Факт-новини: оперативні сюжети

Вшанувати пам’ять воїнів: на чернігівському кладовищі Яцево освятили купол каплиці

Featured Video Play Icon

Гідно вшанувати пам’ять найкращих синів та дочок нашої держави. На міському кладовищі Яцево у Чернігові триває відновлення каплиці «Архистратига Божого Михаїла в честь воїнів, загиблих за Україну», яка у лютому–березні 2022-го була під постійними вогневими обстрілами, адже фактично тут стояли ворожі війська. Незабаром сюди встановлять купол. Його освятили 15-го серпня, у день великого релігійного свята Успіння Пресвятої Богородиці. Для батьків загиблих захисників це місце — пам’ятне адже поруч із каплицею майорять прапори над похованнями їхніх дітей.

Вона була побудована в пам’ять хлопцям, які віддали життя у цій війні. Це була серце, душа цього квадрату військових поховань. Ми сюди ходили, це був, як кажуть, наш другий духовний дім, – каже Людмила Житнікова, мати загиблого воїна, заступниця голови ГО «Єдина родина Чернігівщини».

Громада пам’ятає своїх Героїв. Цю каплицю відновлюють коштом міського бюджету. Принагідно виконувач обов’язків Чернігівського міського голови висловив співчуття родинам загиблих та наголосив, що сьогодні надважливо вшановувати кожного і кожну, хто не повернувся з поля бою.

Ваші діти, сини, з перших днів пішли захищати Україну, зараз, ми бачимо, на жаль, збільшується сектор і додаються нові наші захисники і захисниці, це дуже прикро. Головне побажання, звичайно, щоб, по-перше, всі наші втрати не були марними, щоб Україна обов’язково помстилася за наших захисників, захисниць. А найкраща помста, єдина помста, це перемога, відновлення нашої держави в тих кордонах, які загальновизнані. І побудова тут такої держави, за яку не було б соромно вашим дітям, не буде соромно новим поколінням. Це головне, що ми можемо зробити, – говорить Олександр Ломако, виконувач обов’язків Чернігівського міського голови.

Міська влада пішла на зустріч, тяжко з фінансами, знайшла ресурси для того, щоб відбудувати це святе місце. Мами ходять там можуть поставити свічку, помолитись. І ми вдячні міській владі, вдячні всім тим, хто підтримує, – наголошує Микола Шанський, голова ГО « Єдина родина Чернігівщини».

Провели освячення купола військові капелани, серед яких і Максим Щербина. Отець зазначив, що ця каплиця на кладовищі Яцево — сакральне місце для усіх віруючих.

Бачимо ці прапори, які власне нагадують про той подвиг перш за все нерукотворний, який провадить нас до нашої ідентичності. Адже сьогодні багато можна почути про війну, про її наслідки, але я говорю всім, що ця війна не за територію, це війна за нашу ідентичність і за нашу душу. Це війна за право називати себе українцями і господарями на власній землі, – каже Максим Щербина, військовий капелан.

Наприкінці заходу рідні та близькі поклали квіти біля пам’ятного знаку, який встановили на честь полеглих воїнів. Повністю ж відновити каплицю на Яцево місто планує до початку жовтня.