ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Мешканці багатоповерхівки по Жабинського скаржаться на якість води: що показує лабораторія?

Featured Video Play Icon

Ранок вівторка, 9-го липня. Біля підвищувальної насосної станції Чернігівводоканалу, що подає воду безпосередньо до цієї багатоповерхівки на Жабинського, збираються мешканці, представники управляючої компанії та власне комунального підприємства – люди скаржаться на якість води у своїх оселях.

Чернігівка Ірина живе тут майже від введення будинку в експлуатацію, і каже, проблеми з водою були від самого початку, через те, що він новий і малозаселений. Оскільки з часом питання нікуди не зникло, у травні їхній під’їзд за власний кошт замовив дослідження питної з квартири в одній із лабораторій міста, у висновках якої були вказані перевищення окремих показників.

У нас катастрофічного погана вода, вона неякісна. У неї дуже великий осад заліза, ми самостійно брали забір, звертались до консультантів, вони нам дали результати води – залізо перевищувало в 20 разів. Тобто, у нас за півроку на іншій квартирі корозія попроїдала ці крани, ми вже викликали майстра по ремонту котла, – розповіла мешканка будинку Ірина.

Співробітники Чернігівводоканалу, які виїхали сюди за зверненням мешканців кажуть: в зоні їхньої відповідальності подача води безпосередньо до входу у будинок, і якість її на підвищувальній насосній станції в нормі та постійно контролюється. А ось розподіл і подача питної до осель це вже питання внутрішніх мереж і їх обслуговування компанією-управителем. Цього дня вони у присутності всіх сторін відібрали зразки води на кожному етапі, а саме на насосній третього підйому, у підвальному приміщенні на вводі будинку, та в одній із квартир – оселі пані Ірини. 

Як показав попередній аналіз, проведений у лабораторії комунального підприємства, каламутність води і вміст у ній заліза на двох перших ланках повністю відповідають нормативам, а вже у квартирі фіксується збільшення показників. Хоча і вони відрізняються від результатів досліджень, які замовляли люди раніше. 

Можна зробити такий висновок, що поступово якість змінюється в гіршу сторону. На ПНС відповідає за всіма показниками, проба, відібрана у підвалі змінюється, але залишається в …нормативі. В квартирі, яка скаржиться на якість питної води, ми виявили перевищення нормативу з кольоровості…..Інші показники, наприклад, як залізо загальне, воно знаходиться на межі допустимої норми, – зазначила інженерка-лаборантка лабораторії питної води КП “Чернігівводоканал” Наталія Піскова.

Мова про норми для воєнного часу, які вищі, ніж у мирний. Водночас, на насосній станції та в підвалі багатоповерхівки показники в межах всіх нормативів. Як пояснюють фахівці, погіршення якості води від її подачі в будинок до виходу у квартирах – це проблема новобудов. Цьому будинку, за інформацією керівниці компанії-управителя, п’ять років, але жилих квартир у ньому досі близько 60%. 

Ми свої внутрішньобудинкові мережі, звичайно, промиваємо, два рази на рік ми їх промиваємо, але буває, що і не два рази на рік ми їх промиваємо, даже після скарги мешканців.  Це будинок новий і проблем тут, у будинку, ніяких немає, взагалі, – зауважила начальниця управляючої компанії Ганна Паршукова.

Судячи по даних, які в нас є по цьому будинку, окремі секції заселені на 20%, максимум, на 30%. Що відбувається: вода з цих секцій не розбирається, і відбувається застій води.  Крім того, впливають коливання води, які відбуваються під час відключення електричної енергії, тобто зупинка насосної станції,…. у них стовп води падає до четвертого поверху, потім знову піднімається, і оце коливання дає змучення і осад попадає в мережу. Тобто рекомендація одна: управляючій компанії частіше промивати свої мережі. І все, – констатував начальник водопровідних мереж КП “Чернігівводоканал” Ігор Грищенко.

Власне, по вулиці Жабинського, водорозбір відбувається постійно і якість питної на етапі подачі до споживачів підтверджена дослідженнями. По секції, де був проведений  той  забір води, середнє споживання на одну квартиру за підрахунками Чернігівводоканалу, близько 2-ох кубів на місяць, а це в чотири рази менше середньостатистичних цифр. Точний аналіз усіх трьох проб, зокрема бактеріологічний, мають зробити за добу.