ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Робота громадського транспорту в обмін на вирішення земельних питань

Featured Video Play Icon

“Земельна комісія виступила проти спроби дерибану чернігівської землі, на яку зазіхнули слуги. Тому слуга слуг Брижинський погрожує знову зупинити транспорт в місті”. Такий допис 24 травня зробив у своєму телеграм в.о. міського голови Олександр Ломако. Очільник міста каже, забудовники від Слуги народу подають на сесію близько десятка земельних питань і до частини чимало зауважень.

Якщо коротко – то є питання сплати боргів за оренду, відсутність детального плану забудови, спірні моменти з сусідами, яким закривається проїзд тощо. Земельна комісія міськради провела засідання та внесла зауваження по кільком таким ділянкам «слуг». Відразу після цього ми побачили серію істеричних дописів Брижинського в соціальних мережах. В одному із них він знову погрожує зупинити громадський транспорт в місті.

Одне із земельних питань про яке ми розповімо далі вже фігурувало в публічній площині. Це ось ці гаражі на вулиці Мартина Небаби у Чернігові. Керівником фірми на яку вони оформлені є депутат міської ради від “Слуги народу” Максим Черненок та за сумісництвом радник начальника міської військової адміністрації. У травні саме вирішення земельних питань під цими гаражами називали справжньої причиною блокування Брижинським роботи громадського транспорту і непідписання платіжних доручень для виплати компенсацій перевізникам за надані послуги. 

Тоді ані Черненок, ані Брижинський не вбачали між цими питаннями ні зв’язку, ні тим більше конфлікту інтересів.

Нема ніякого, някого конфлікту інтересів нема ні з ким.

За повідомленням управління земельних ресурсів міської ради через несплату за землю під цими гаражами сформувалась заборгованість, близько 200 тис грн. Саме це стало підставою в лютому 2024 року зняти це питання з розгляду сесії.Власник замість того аби сплати борг пішов іншим шляхом. Якщо рішення не прийняла сесія, то це зробив Брижинський, видавши у лютому 2024-го власне розпорядження, куди включив і цю ділянку. Але узаконити її у такий спосіб не вийшло. У ЦНАПі відмовилися реєструвати договори оренди керуючись законом України, землями громади може розпоряджатися міська рада, а не тимчасова військова адміністрація. Тому власнику знову довелося виносити питання вже на травневу сесію

Воно виносилось на сесію в лютому, теж саме був борг, ми його зняли, воно виноситься знову на травневу сесію. І ми прийняли депутатами рішення одноголосно зняти ці питання теж до того моменту, коли людина не розрахується, – розповів депутат ЧМР, голова постійної комісії міської ради з питань архітектури, будівництва та регулювання земельних відносин В’ячеслав Летута.

А це вже земля під автошколою у провулку Коцюбинського. Пан Микола один з мешканців сусідніх будинків роздивляється можливий план забудови і не стримує слів обурення – чоловік не розуміє як замість цієї одноповерхової забудови може вирости багатоповерхівка і чому вона має перегородити йому дорогу до власного будинку.

Не виїхати не вийти не можна, на той бік мені виходити нема куди. Єдиний заїзд і оця дорога за власний кошт зроблена , – пояснює Микола Терещенкою.  

Зміна цільового призначення земельної ділянки під цією автошколою на багатоквартирну забудову – ще одне питання пов’язане з радником Брижинського, яке депутатська земельна комісія зняла з розгляду, врахувавши думку місцевих мешканців. За дозволом на вчинення таких дій зверталася  «Селянська інноваційна компанія». На сайті YouControl її кінцевим власником вказана Черненок Марина Едуардівна – жінка з такими же ім’ям внесена в  декларацію Максима Черненка як дружина.

Для мене особисто я не хочу так, щоб моїми руками робили якісь злочинні дії. Я не для того йшов у міську раду, щоб це робити. Якщо з людиною погодять, якщо домовляться з людиною, з цими власниками, які живуть по сусідству, пояснять, як вони будуть виїжджати, заходити до будинку, до своїх помешкань, та хай бере, взагалі немає ніяких питань. Але коли є скарга, коли скаржаться люди, і ми нашими руками робимо безпрєдєл, я не готовий це голосувати, – зазначив В’ячеслав Летута,  депутат ЧМР, голова постійної комісії міської ради з питань архітектури, будівництва та регулювання земельних відносин.

Звести в майбутньому багатоповерхівку і ось в цьому садовому товаристві “Авіатор”, що на вулиці Єськова – ймовірно в планах забудовника від “Слуги народу”. Дві земельні ділянки він планує перевести із земель індивідуального садівництва в багатоквартирну забудову, але для цього треба рішення сесії. Профільна комісія після розгляду питання його зняла. Виявилося, що члени садового товариства не в курсі намірів забудовника, а згідно закону мали б бути і давати на будь-які дії дозвіл.

У нас були загальні збори всіх членів товариства. На них був присутній Максим Петрович Черненок, який, я розумію, є кінцем власником цих ділянок, але на сьогоднішній момент жодних документів, підтверджуючих, у товаристві немає. Тобто він їх не надав, відповідно, вступ в  члени  садівничого товариства не відбувся. Зате відбулися збори, на яких було запропоновано відмовитися всім членам товариства від колективної власності на землі. З подальшим, я так розумію, виведенням їх із складу садівничого товариства, зміни цільового призначення цих земель. Але всі члени товариства були проти цього, – уточнив  голова садівничого товариства «Авіатор» Ярослав Чийпеш.

Саме після засідання земельної комісії та прийнятих рішень по цим трьом питанням зняти їх з розгляду на доопрацювання, з’явилися погрози Брижинського знову зупинити транспорт в місті, говорить в.о. міського голови. Ломако вимагає від Брижинського припинити цей шантаж чернігівців, натомість вже нарешті зайнятися безпекою.

Брижинський, вимагаю, займіться своїми прямими обовʼязками: захистом землі Чернігова, а не спробами нашу землю роздерибанити. Міськрада діятиме в рамках закону, ви вже побачили, що ваші ультиматуми не працюють. Припиніть намагатися тримати місто в заручниках! Землі Чернігівської громади, ані вам, ані слугам ні метра не буде. Оркам не віддали, а вам – тим більше”, – написав Ломако.