НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Водолази ДСНС обстежують водойми у Чернігові: скільки смертельних «подарунків» виявили?

Featured Video Play Icon

Якщо якась екстрена ситуація чи в нього чи в мене, ми 4 рази смикаємо, тоді він виходить. Ми вже з ним це обговорюємо, – говорить  водолаз-сапер ГУ ДСНС у Чернігівській області Олександр.

Обмінюються жестами та подають спеціальні сигнали. Один водолаз-сапер занурюється, а інший страхує на березі. Такі будні у надзвичайників, котрі розміновують чернігівську акваторію. Вже пішов 2-й рік відколи рашистські окупанти відступили від нашого міста і залишили по собі купу смертельних “подарунків” як на суші, так і у водоймах. Спецекіпаж ДСНС щорічно на початку травня розпочинає вести роботу з пошуку вибухонебезпечних предметів у річках та озерах. Фахівці вже обстежили близько 5 тисяч квадратних метрів акваторії поблизу Чернігова. А також виявили 10 різних видів боєприпасів.

Сьогодні ми знайшли постріл до протитанкового гранатомета РПГ-7 майже у повному спорядженні. Не вистачає одного двигуна. Ми їх сортуємо на сортувальному майданчику там на місці збереження ВНП, а потім знищуємо, – розповів заступник начальника групи, начальник відділення підводного розмінування, капітан служби цивільного захисту ГУ ДСНС у Чернігівській області Михайло Онищенко.

Роботу водолазів-саперів ускладнює низька видимість на глибині та подекуди засмічені водойми. Тут на допомогу приходить сучасне обладнання. Використовують оперативно-піротехнічні машини, на оснащенні є  навіть підводний дрон. Він забезпечує чітке зображення у каламутних водах, виявляє об’єкти, які потім діставатимуть на поверхню надзвичайники. Зараз над розмінуванням, очищенням та обстеженням акваторії працюють чотири водолази. Усі постійно проходять підвищення кваліфікації та навчаються. Деякі ж переймають досвід у французьких фахівців.

Я працюю з 2021 року, навчався у Ромнах, потім їздив на курси у Францію.А зараз тут працюю. У закордонних колег методи пошуку: працювати більше самостійно. Тобто вони не працюють з шнуром,з  мотузкою, як ми працюємо. Вони самостійно працюють. Може в парах, але самостійно, – зауважив водолаз-сапер ГУ ДСНС у Чернігівській області Роман.

Також чернігівські водолази-сапери мають при собі міні-комп’ютер, який дозволяє відслідковувати глибину, час занурення й поточну температуру води. У подальшому надзвичайники працюватимуть на попередньо визначених локаціях.  Обстежуватимуть дві акваторії: озеро неподалік Чернігова та річку Десна.