ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Графіки аварійних відключень світла: чому вводяться і до чого готуватися?

Featured Video Play Icon

Через значний дефіцит в енергосистемі країни, від вечора, 14-го травня, в усіх регіонах вимушено запроваджуються графіки аварійних відключень електроенергії для населення, а також промислових споживачів. На Чернігівщині – вперше після зими 2022-23-го. О 22-ій годині в області без світла тимчасово опинилося майже 129 тисяч абонентів, зранку 15-го – 74 тисячі.

За інформацією Укренерго, причина екстрених відключень – пошкодження об’єктів інфраструктури російськими обстрілами і, разом із цим, збільшене споживання на фоні похолодання, що не компенсуються імпортом та обмеженнями потужностей для підприємств, які діють останній тиждень. Передбачити час і тривалість вимкнень неможливо, тому про їх введення інформують вже по факту, кажуть співробітники регіонального оператора ринку.

Вчора, близько 21-ої години було введено по команді НЕК “Укренерго” графіки аварійних відключень.  Чітко спрогнозувати години застосування цих графіків ні ми, ні НЕК “Укренерго” не може. Застосовуються ці графіки аварійних відключень в момент раптового виникнення дефіциту електроенергії.  Час на виконання команди, тобто на відключення споживачів, у нас є тільки до 15 хвилин. Тобто, попередити споживачів ми просто не в змозі, – зазначив начальник оперативно-диспетчерської служби АТ “Чернігівобленерго” Роман Горкавий.

Крім того, за словами керівника аварійно-диспетчерської служби, за потреби в разі їх неефективності, додатково застосовують також спеціальні графіки відключень, як було 14-го травня – тут в оператора є до трьох хвилин на відключення абонентів.

– Якщо ми не будемо виконувати ці команди може настати розпад енергосистеми, що призведе до більш значних відключень електроенергії і, навіть, до блекауту. Тому ми змушені так робити, – підкреслив Роман Горкавий.

Впродовж доби 15-го травня в об’єднаній енергосистемі продовжує зберігатися значний дефіцит, тож у години максимального споживання можуть і надалі бути вимкнення. Водночас, графіки планових погодинних відключень поки не вводяться, але повернення до них енергетики не виключають.

Людей же просять зменшити споживання електроенергії вранці, з 7-ої до 11-ої та ввечері з 16-ої до 23-ої, тримати зарядженими павербанки, ліхтарі. А також зробити запас води, адже насоси третього підйому, встановлені безпосередньо перед або в багатоповерхівках, знеструмлюються разом із ними, пояснюють управителі.

– Якщо будуть відключати електропостачання будинків, то водопостачання буде, але воно буде максимум до четвертого-п’ятого поверху.  Я порадив би на сьогоднішній день, по максимуму, якщо є така можливість, запасатися питною водою.  Яка далі буде ситуація: будуть відключення електропостачання, або не будуть, треба готуватися до всього, що можливо, – зауважив начальник КП “ЖЕК-10” Костянтин Дмитерко.

За словами очільника ЖЕКу, якщо немає тиску води, її завжди можна набрати на перших поверхах, у підвалах та зі спеціально встановлених кранів у сміттєсховищах – там така ж питна, як і в квартирах. Одній дорослій людині в середньому мінімально потрібно 15 літрів, включно з гігієнічною, на добу. 

Місто зі свого боку задля економії електроенергії ще від 9-го травня змінило графік роботи вуличного освітлення – парки та сквери до 21:30, а об’єкти вулично-дорожньої мережі до 22:30. Однак, як повідомили на загальноміській нараді цього тижня, за зверненням патрульної поліції деякі найбільш завантажені вулиці планують не вимикати до комендантської, адже це, насамперед, питання безпеки.