ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Обласний центр крові у Чернігові оголошуватиме потребу по-новому

Featured Video Play Icon

Чернігівський обласний центр крові більше не оголошуватиме потребу в конкретних групах крові та резус-факторах, а також кількість донорів і заготовлених компонентів. Відповідно до наказу «Про затвердження Змін до Зводу відомостей, що становлять державну таємницю» від 22-го березня 2024-го року, цитуємо: «відомості за сукупністю всіх показників про місця зберігання, номенклатуру, потреби, обсяги заготівлі, фактичні запаси донорської крові або її компонентів на особливий період» — є інформацією, розголошення якої може завдати шкоди національній безпеці країни. Відтак центр і далі запрошуватиме донорів через соціальні мережі, однак уже без уточнення нагальної необхідності.

17-го квітня не треба було нікого зазивати, усі прийшли. Люди розуміють, що треба здавати кров, щоб когось врятувати. Тому, я сподіваюсь, вони з розумінням поставляться до цього і прийдуть до нас, і зроблять добру справу, – зазначила генеральна директорка Чернігівського обласного центру крові Лілія Бузницька.

Людей приходить багато, за що ми їм дуже вдячні, але ми ніколи не втомимося повторювати, що ми завжди запрошуємо донорів, адже потреба у всій групах крові є завжди. Тим паче зараз, у такий непростий для нашої країни час, – розповіла завідувачка відділу заготівлі крові та її компонентів Чернігівського обласного центру крові Ганна Єременко.

Попри нові обмеження, з понеділка до п’ятниці центр крові приймає десятки донорів. Зокрема, чернігівка Ольга Петренко здає кров що три місяці. Робити це вона вирішила ще в перший день повномасштабного вторгнення, адже переконана: донорство — не лише корисна для здоров’я справа, а й шанс на життя іншій людині.

Якщо я відчуваю, що я добре себе почуваю, що все добре, і я можу своєю кров’ю поділитися з кимось, я йду. Наші захисники віддають набагато більше на полі бою, тому це найменше, що я можу зробити. Коли трапляються якісь біди, так, як у квітні, то, загалом, тільки дають клич, що потрібна кров, і буквально за годину вже кажуть, що достатньо. Тобто люди свідомо йдуть, можливо, не всі усвідомлюють систематичність здачі крові, але в разі негараздів ніхто не боїться поділитися своєю кров’ю, – каже донорка крові Ольга Петренко.

Тим, хто бажає долучитися, в обласному центрі крові нагадують: передусім майбутній донор має бути повнолітнім і без хронічних захворювань. Напередодні процедури заборонено вживати алкоголь, гостру та жирну їжу. У день донації необхідно виспатися, поснідати, пройти медичний огляд та здати аналіз крові. У разі поганого самопочуття, процедуру варто відкласти.

Саме кров можна здавати кожні два місяці. На 61-й день після першої донації можна приходити знову. Якщо це донорство компонентів крові, зокрема, плазми або тромбоцитів, то можна приходити кожні два тижні. Для того, щоб відновитися після донації, треба поповнювати запаси рідини в організмі, пити чай, пити багато води і відпочивати. Це головне, – уточнила завідувачка відділу заготівлі крові та її компонентів Чернігівського обласного центру крові Ганна Єременко.

– У нас дуже добре, у нас дуже гарний персонал, у нас дуже смачний чай. Приходьте!, – наголосила генеральна директорка Чернігівського обласного центру крові Лілія Бузницька.

Додамо, згідно із законом, у день процедури донор звільняється від роботи. Упродовж року людина може взяти ще один вихідний або додати його до відпустки.