ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Як відновлюють у Чернігові найбільш пошкоджені багатоповерхівки

Featured Video Play Icon

Чернігів відновлює найбільш пошкоджені рашистами багатоквартирні будинки, ремонт яких ще нещодавно здавався неможливим. Попри серйозні руйнації внаслідок прямих влучань снарядів та пожеж від вибухів у них збереглися основні, тримальні конструктивні елементи, і нині професійні організації відбудовують решту. Так, вже майже місяць тривають роботи на Мазепи, 56. Після чергового ворожого обстрілу в середині березня ця дев’ятиповерхівка залишилася без вікон, внутрішніх мереж, подекуди стін та міжповерхових перекриттів, одне крило повністю вигоріло.

Пані Любов каже, у її квартирі на 9-му поверсі повибивало тільки вікна, то затягла їх ковдрами, до відсутності комунікацій теж якось звикла. Так як живе одна, йти звідси нікуди не хоче, а тому радіє, що будинок ремонтують.

На сьогодні, за словами самих будівельників, завершується демонтаж пошкоджених плит та розбір завалів, відновлюється кладка фасадних стін та конструкцій всередині.

Пояснює, роботи складні і їх багато, однак є розуміння, як їх виконувати, адже всі працюючі на об’єкті – фахівці своєї справи.

Не менш особливого, але зовсім іншого підходу вимагає будинок на Пухова, 154. Він опинився фактично в першій лінії перед противником і одразу прийняв на себе удар. Стріляли з важкого озброєння, звідси і масштаби руйнувань – серйозно постраждали перекриття, фасад та внутрішнє влаштування. За десять днів будівельники вже перейшли від підготовчих робіт до відновлення стін у пошкодженому під’їзді.

За попередніми прогнозами спеціалістів, завершити капітальний ремонт та здати об’єкт вони мають у грудні, тобто до кінця року.