НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Порятунок від переслідувань

Featured Video Play Icon

Вже більше року чернігівка Зоя потерпає від колишнього зятя, який застосовував спочатку фізичне, а надалі психологічне насильство над нею та її 26-річною донькою. Жінка погодилася розповісти свою історію, але просила не показувати обличчя, адже чоловік й досі не залишає сім’ю в спокої.

«Биті вікна, погрози по телефону, погрози в очі, якщо приходить. Вибиті двері, побиття. Все це ось буквально за рік, – розповідає Зоя, –   2-3 місяці взагалі поліцію   викликаю майже кожної неділі».

Поліція заборонила  чоловіку наближатися до місця проживання жінок, але   це не заважає йому й надалі переслідувати та зустрічати їх біля під’їзду.

Зоя   дзвонила на «гарячу лінію» з допомоги  потерпілим від домашнього насильства. Звернулася  до Чернігівського міського центру соціальних Служб для сім’ї, дітей та молоді. Психолог центру   Наталія Сергієва розповіла, що в цьому році їхній юрист  допомагав звернутися цим жінкам до суду, аби доньку розвели з чоловіком, хочуть через суд домогтися того, щоб він взагалі не  міг наближатися до   родини.

Також у Чернігові є центр соціально-психологічної допомоги, де жінки з дітьми, які страждають від домашнього насильства, можуть перебувати деякий час, але його адресу, із зрозумілих причин,  не розголошують.

В центрі  соціальних Служб для сім’ї, дітей та молоді проводять профілактичні бесіди,     психологічні консультації та дають поради, як  уникнути в подальшому випадків насильства. 

«По-перше – це поліція – телефон  102, – каже Наталія Сергієва, –  Можна звертатися до нас в Центр,  номер телефону 678 607».  З січня цього року до Чернігівського міського центру соціальних Служб для сім’ї, дітей  та молоді   звернулося 152 родини, які потерпали від домашнього насильства. В центрі соціальних служб на обліку перебуває 32 сім’ї, до яких щотижня навідується  мобільна група з протидії домашньому насильству та поліція.