НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Чи може натуральний продукт коштувати дешево?

Featured Video Play Icon

З таким запитанням у Всесвітній день якості наша знімальна група звернулася до фахівців – Держпродспоживспілки. В їхній лабораторії досліджують різні продукти, зокрема, і масло різних виробників.  

  Юрій Павлішен, начальник управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області, розповів, що  протягом 10 місяців вони дослідили  42 зразка вершкового масла.  В 32 (!)  виявили  відхилення від встановлених норм. В 2 зразках було відхилення по мікробіологічних показниках і в 30 – виявили рослинний жир. За українським законодавством  в натуральних молочних продуктах заборонено використання рослинного жиру. То ж чи може справжнє масло коштувати дешево?

«Це проста арифметика, – каже Юрій Павлішен, – скільки коштує натуральний літр молока? Помножте  на 30-40 літрів, отримаєте приблизно 3,5 кілограмів вершків. 3 них  вийде 1 кілограм натурального масла. Не буду казати про жирність, бо це залежить від багатьох чинників, в тому числі   і від технологічного процесу, який застосовується при виготовленні натурального молока».

Завідуючий хіміко-токсикологічним відділом Чернігівської регіональної державної лабораторії Дмитро Бездітко розповів про те, як вони перевіряють зразки продуктів.

«Зразки надходять в відділ. Є програма лімс, яка кодує зразки. Кожен зразок іде під кодом. Кожен сектор бачить що йому прийшло. І тоді з кімнати зразків відбирається зразок і йде кожному в сектор.»

22-річний чернігівець Дмитро займається спортом, та слідкує за своїм харчуванням. Згадав ситуацію із  зіпсованими продуктами. Переконаний, ціна товару повинна відповідати якості. 

Згідно з законом України про харчові продукти, фізичні особи-підприємці за фальсифікацію продуктів караються штрафом від 3 до 30  мінімальних розмірів заробітної плати. Останнім часом Чернігівська регіональна лабораторія утилізувала  більше 2 тонн свинини. Серед овочів та фруктів у 4-ьох випадках виявили перевищення нітратів: у 2-ох – в капусті, та  стільки ж – в цукровому буряку. У 190 зразках картоплі перевищення нітратів не виявлено.