Новини

9 листопада – День Української писемності та мови: цікаві факти

Сьогодні, 9 листопада, наша країна відзначає День української писемності та мови. Цей день українці святкують з 1997 року. Встановлений він указом президента України на підтримку ініціативи громадських організацій у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

У День української писемності та мови також традиційно проходить Радіодиктант національної єдності. Цьогоріч він розпочнеться об 11:00. Текст написала українська письменниця та режисерка Ірина Цілик, а читатиме народна артистка, Герой України Ада Роговцева. 

Цікаві факти про «солов’їну»

Сучасна українська мова налічує, згідно зі словником Національної Академії Наук України, близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються в цей час.

Найбільше перекладений літературний твір — «Заповіт» Тараса Шевченка: 147 мовами народів світу.

Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер. Це слово «дихлордифенілтрихлорметилметан» — назва хімікату, що використовується для боротьби зі шкідниками.

Офіційно вважається, що після видання «Енеїди» Івана Котляревського українська мова була прирівняна до літературної мови. Котляревського по праву вважають основоположником нової української мови.

Особливістю української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Зменшувально-пестливу форму має, як не дивно, навіть слово «вороги» — «вороженьки».Перші слова українською були записані на листі в 448 р н.е. візантійським істориком Пріском Панікійським. Він записав слова “мед” і “страва”.

Деякі лінгвісти зараховують українську до найдавніших зі слов’янських мов. За деякими версіями, українська сформувалася приблизно в 9-4 тисячолітті до н.е. а російська мова походить від церковного варіанту української мови.

Іменники в українській мають цілих 7 відмінків – це рекорд для слов’янських мов. На відміну від споріднених мов, у нас також є кличний відмінок.

В українській мові виділяється три форми майбутнього часу у дієслів – проста (“я піду”), складна (” я йтиму”) і складена (“я буду йти”).

Найбільш уживаною літерою в українській абетці є літера «п», на неї також починається найбільша кількість слів. Літера «ф» — найменш уживана. Слова, які починаються з цієї літери, здебільшого прийшли в українську мову з інших мов.

Перший український буквар вийшов у Львові в 1574 році. До наших часів зберігся лише один зразок з цієї партії. Зараз він зберігається в бібліотеці Гарварду.

Українська мова багата на синоніми. У слова “горизонт” 12 синонімів, а у слова “бити” – цілих 45.