Новини

8 вересня – День Десни: цікаві факти про найбільшу річку Лівобережної України

Сьогодні, 8 вересня на Чернігівщині відзначається найекологічніше свято – День Десни.

Основна мета цього свята –екологічне виховання, що несе з собою зміну ставлення населення до водних ресурсів і привернення уваги органів виконавчої влади та місцевого самоврядування до водно-екологічних проблем басейну Десни і пошуку шляхів їх спільного вирішення.

Читайте також: Прогноз погоди на вихідні 9–10 вересня: на нас чекає чудовий вікенд

Деснянське басейнове управління водних ресурсів підготувало цікаві факти про річну нашого регіону.

  • Десна — найбільша річка Лівобережної України, ліва притока Дніпра. Водночас її назва, за однією з версій, походить від слова «десънъ» — правий, правиця і це пояснюють тим, що стародавні слов’яни, рухаючись уздовж Дніпра на північ, бачили Десну праворуч.
  • Її довжина 1130 км (у межах України – 591 км), площа басейну 88,9 тис. км2(у межах України – 33,8 тис. км2).
  • Цікавим є той факт, що Десна одна з останніх незарегульованих великих рівнинних річок на території України, яка має одну з найбільших природніх заплав.
  • У басейні Десни зосереджені найбільші запаси прісних підземних вод в Україні, а міжнародна Бернська конвенція відносить долину Десни в межах України до важливих для збереження біологічного різноманіття територій – «Смарагдової мережі Європи».
  • Також Десну можна вважати найчистішою із великих річок України, а її заплава – найменш відчуває на собі негативний вплив людини. Навесні ця ріка розливається, затоплюючи луки та ліси, перетворюючи всі долини на озера, а підвищення – на острови. Над цією безмежністю води та зелені висяться порізані ярами, порослі лісом, уступи Деснянської тераси.
  • Десна з давніх часів вважається найголовнішим водним транспортним шляхом, який з’єднував Київ з басейнами інших річок. Про те, що річка була судноплавною свідчать багато знахідок археологів. В теперішній чассудноплавство здійснюється дуже рідко і тільки під час великої води.
  • Русло Десни схильне до меандрування. Мальовничі вигини річки (меандри) здавна надихали людей на створення однойменного орнаменту. Але водночас є і негативні наслідки такого процесу – розмив берегів водами річки, який тягне за собою втрату земель.
  • На мальовничих берегах Десни розташована велика кількість місць відпочинку та рекреації. Окрім цього, нею проходять популярні байдаркові маршрути з великою кількістю зручних стоянок.
  • Рибалки також вважають річку для себе цікавою, адже в ній водяться риби понад 35 видів, серед яких карась китайський, судак, головень, густера, лящ, вязь, чехоня та інші.

Десна приховує ще багато своїх історій та таємниць, які кожен може для себе привідкрити відвідавши її дивовижні береги.

Десна – це неймовірний та безцінний спадок! І кожен з нас має не лише насолоджуватися її багатствами, а цінувати та берегти річку, аби передати її наступним поколінням!