Новини

6 червня – День журналіста України: за час вторгнення окупанти вбили щонайменше 91 медійника

6 червня в Україні відзначають  День журналіста — щорічне професійне свято представників медіа.

В Україні це свято відзначають з 1994 року. Саме 6 червня у 1992 році Національну спілку журналістів України прийняли до Міжнародної федерації журналістів.

Дивіться також: Наступ на свободу слова і тиск на медіа

Повномасштабне вторгнення росії змінило професію журналіста в Україні. Ризикуючи життями, вони висвітлюють події на фронті, у гарячих точках, на місці ворожих ударів. Нині багато журналістів залишили у минулому свою професію і стали до лав Сил оборони України.

Під час повномасштабної війни росії проти України журналісти стали однією з мішеней російських військ та окупаційних сил на захоплених територіях.

За даними Інституту масової інформації, станом на кінець травня 2024 року росія вчинила 599 злочинів проти журналістів та медіа в Україні за два роки і три місяці вторгнення. Серед них — вбивства, викрадення і тортури журналістів, обстріли телевеж, пошкодження офісів медіа та кібератаки.

За інформацією Національної спілки журналістів України (НСЖУ) станом на 30 травня 2024 року окупанти вбили в Україні щонайменше 91 медійника від початку вторгнення, включно з випадками загибелі іноземних репортерів. Ще 30 представників медіа потрапили в полон до окупантів.

Вітаємо всіх колег з професійним святом. Бажаємо професійного розвитку, лише гарних новин та багато інфоприводів. Нехай ваше слово завжди буде вагомим і впливовим!