Новини

Перший день зими – День в Україні та світі

1 грудня в церковному календарі – день пам’яті святого Наума. 646-й день війни в Україні. Цього дня відзначають професійне свято працівники прокуратури. У  перший день зими у світі відзначають День боротьби зі СНІДом, День невролога, День Антарктиди та День подяки бармену. Розповідаємо про кожне свято  у матеріалі.

Читайте також: На Чернігівщині горіла зерносушарка: знищено 200 кг кукурудзи

1 грудня в Україні святкують День працівників прокуратури. Офіційне державне професійне свято. Було запроваджене указом президента Леоніда Кучми 2 листопада 2000 року. Дату святкування обрали на честь ухвалення Закону України “Про прокуратуру” (1991 рік).

Також 1 грудня Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Про те, що синдром набутого імунодифіциту — дуже серйозне і складне захворювання, чули всі. СНІД — це вже пізня стадія інфекція, яка спричиняється вірусом імунодефіцитом людини (ВІЛ). Під час неї імунітет людини стає надто слабким, щоб боротися з певними видами пухлин і інфекцій. В більшості людей, інфікованих ВІЛ, СНІД не розвивається за вчасного та правильного лікування.

А ще 1 грудня святкують День невролога. Хоча це свято і неофіційне, проте широковідоме. Неврологія як самостійна дисципліна виникла ще 1860 року, до цього її вважали частиною педіатрії та психіатрії. Неврологами називають лікарів, які спеціалізуються на хворобах, що пов’язані з нервовою системою.

1 грудня День Антарктиди. Саме в перший день зими у Вашингтоні був підписаний Договір про Антарктиду, який запобігає мілітаризації та зберігає суверенітет континенту. День Антарктиди був створений 2010 року для популяризації мирної угоди та сприяння підвищення зацікавленності людей у крижаному континенті.

Також 1 грудня День подяки бармену. Свято зародилося в США і було пов’язане з торгівельною маркою напоїв Sailor Jerry, яка і намагалася поширити ідею святкування по всьому світі. Головна мета дня полягає в тому, щоб нагадати про працю барменів, про їхній сервіс та людські навички.