НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

День Соборності у Чернігові

Featured Video Play Icon

22 січня чернігівці відсвяткували День Соборності України – річницю підписання Акту злуки Української та Західноукраїнської Народних Республік у 1919 році. Містяни поклали квіти до пам’ятного знаку борцям за волю та незалежність України, що біля Катерининської церкви.

«Звичайно, всі уроки, які ми винесли з попередніх століть, ми маємо врахувати, щоб не дати нас знов розділити. Для цього маємо тяжко працювати, показати економічне зростання , приклад для світу побудови демократичного суспільства, і тоді ми зможемо до нашого живого ланцюга єдності доєднати український Крим, наш Донбас і знову стати єдиною, соборною державою», – зазначив секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако.

Акт Злуки у 1919 році мав скоріше символічне значення, адже вже в листопаді 1919 року Галицька армія перейшла на бік денікінців, а у грудні уряд УНР фактично за спиною диктатора ЗУНР Євгена Петрушевича розпочав переговори з Польщею, які стосувалися в тому числі і долі Західної України. Акт Злуки було денонсовано, він не пробув чинним і року.

До Дня Соборності України державний архів Чернігівської області підготував онлайн-виставку з майже півсотні документів доби УНР. Тут є передвиборчі листівки, примірники газети “Відродження”, офіційні листи тощо. З них можна дізнатися багато цікавих деталей життя, в тому числі і Чернігівщини. Наприклад, активну політичну діяльність вів Ілля Шраг, керівник Чернігівської “Просвіти”.

Ознайомитися з історичними документами можна на сайті державного архіву Чернігівської області у розділі “Тематичні виставки”.