Новини

Засудили ще двох рашистів, які знущались над жителями Ягідного

Служба безпеки встановила особи двох російських окупантів, які знущались над цивільними мешканцями с. Ягідне Чернігівської області.

Злочинці – молодший сержант 40-річний Базан Андріян та єфрейтор 28 –річний Куулар Доржу, військові мінометного взводу мінометної батареї 2-ї механізованої бригади в/ч 55115.

Про це повідомляє пресслужба УСБУ в Чернігівській області.

Читайте також: З 1 червня в Україні зросте тариф на електроенергію: якою буде ціна за кВт-годину

Слідчими встановлено, що у березні 2022 року Базан Андріян вивів з підвального приміщення школи селища Ягідне одного з місцевих мешканців на вулицю, поставив його до стіни і почав стріляти у чоловіка над головою, погрожуючи вбити, якщо той не надасть інформацію про розташування підрозділів Збройних Сил України.

Після того, як мешканець селища відмовився давати інформацію про розміщення українських захисників, окупант дістав муляж гранати й кинув під ноги полоненому. Потім військовий з задоволенням спостерігав за реакцією чоловіка, який налякався, впав і намагався хоч якось прикрити голову руками, щоб захистити себе. Такі «розваги» рашист періодично повторював з іншими полоненими.

Інший військовий злочинець, Куулар Доржу, примушуючи жителів селища Ягідне спускатися до підвалу школи, стріляв з автомата під ноги полоненим. Також, для того, щоб змусити ув’язнених чоловіків виконувати його вказівки (копати окопи, бліндажі, колоти дрова, носити воду окупантам), націлював перезаряджений автомат на їх дружин, погрожуючи розстрілом на очах їхніх малолітніх дітей.

На підставі зібраних слідчими СБУ доказів, суд визнав російських окупантів винними за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни), та призначив їм 11 та 10 років ув’язнення заочно.

Розслідування проводили співробітники СБУ Чернігівської області за процесуального керівництва обласної прокуратури.