Новини

Як зменшити ризик травм в ожеледицю

Щорічно відбувається безліч травмувань, пов’язаних з ожеледицею: за небезпечний сезон лікарі надають допомогу тисячам громадян, які постраждали на льоду.  Тож пропонуємо вам прості рекомендації, як уберегтися від значних неприємностей у період ожеледиці:

Ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, а ступайте на всю підошву. Руки повинні бути не зайняті торбами. Пам’ятайте, що поспіх збільшує небезпеку слизоти, тому виходьте із будинку не поспішаючи.

Читайте також: Прогноз погоди на вихідні 20–21 січня: невеликі морози та опади

Під час порушення рівноваги швидко присядьте — це найбільш реальний шанс утриматися на ногах.

Падайте в ожеледицю з мінімальним збитком для свого здоров’я. Відразу присядьте, щоб знизити висоту. У момент падіння стисніться, напружте м’язи.

Не тримайте руки в кишенях — це збільшує можливість не тільки падіння, але й отримання більш важких травм, особливо переломів.

Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони вкриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені, що додає травмувань.

Не прогулюйтеся із самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, тим паче на слизькій дорозі.

Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю. Пам’ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмівний шлях машини й падіння перед автомобілем, що рухається, може стати фатальним.

Небезпечні прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. У стані сп’яніння травми частіше всього важкі, всупереч переконанню, що п’яний падає завжди вдало. У стані сп’яніння люди не такі чутливі до болю і за наявності травми своєчасно не звертаються до лікаря, що завдає згодом додаткові проблеми та неприємності.

Якщо ви впали й через деякий час відчули біль у голові, нудоту, біль у суглобах, утворюються пухлини — терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.

Тримайтеся подалі від будинків, ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже велику небезпеку являють собою бурульки, особливо в період танення льоду та снігу.