Новини

10 кроків до здорового зору

Хороший зір необхідний, щоб бачити навколишнє середовище у всій його повноті, красі та різноманітності. Тож кожен має ставити перед собою задачу зберегти здоров’я очей і, відповідно, хороший зір якомога довше, на довгі роки. Втім для сучасної людини це задача не з простих, адже наше повсякденне життя сповнене факторами негативного впливу на зорову систему. Це сильні навантаження, постійна робота за комп’ютером, сонячний ультрафіолет, шкідливі звички, стреси, поганий сон та інше.

Зібрали 10 важливих кроків, що допоможуть вам досягти успіху на шляху до збереження здоров’я очей.

Крок 1. Щорічно обстежуватися в лікаря-офтальмолога. Регулярний моніторинг стану очей дозволить вчасно виявляти будь-які проблеми та в подальшому ефективно їх лікувати. Навідуватись в офтальмологічний кабінет треба навіть якщо у вас немає ніяких нарікань на зір.

Крок 2. Вести здоровий спосіб життя. Здоров’я зорової системи тісно пов’язане зі здоров’ям всього організму. Підтримуйте своє тіло в хорошому тонусі, багато рухайтеся, займається спортом. Чим більше руху, тим менше навантаження на очі.

Крок 3. Корегувати недоліки рефракції. Якщо у вас вже є певні проблеми із зором, носіть засоби корекції — контактні лінзи або окуляри. Таким чином ви не лише будете добре бачити, але й не будете зайвий раз перенапружувати очі, щоб щось розгледіти.

Крок 4. Дотримуватися хорошого режиму сна. Спати треба 7-8 годин на добу, не менше. Втомлені очі, яким не дають достатньо часу на відпочинок, не можуть повноцінно функціонувати та добре бачити.

Крок 5. Захищати очі від сонця. Сонячний ультрафіолет вважається одним з найбільших шкідливих зовнішніх факторів впливу на очі. Але тішить те, що захиститися від нього відносно легко: треба носити спеціальні окуляри з покриттям UV-фільтру. Себто звичайні сонцезахисні окуляри, про які всім добре відомо.

Крок 6. Користуватися комп’ютерними (офісними) окулярами. Монітор комп’ютера випромінює шкідливе синє світло, що неабияк шкодить зору. Тож радимо під час роботи за комп’ютером чи ноутбуком користуватися спеціальними окулярами, що фільтрують таке світло.

Крок 7. Споживати багато вітамінів. Найкориснішими для здоров’я очей вважаються вітаміни A, B, E. Вони у великій кількості містяться в шпинаті, моркві, цитрусових, зелені, чорниці та інших ягодах, рибі, печінці, броколі та інших овочах. Додайте у свій щоденний раціон якомога більше продуктів, збагачених корисними елементами.

Крок 8. Берегти очі від надмірних навантажень. Регулярне перенапруження очних м’язів рано чи пізно призводить до проблем із зором. Під час зорового навантаження, а це коли ви читаєте, сидите за комп’ютером, дивитися щось в смартфоні, треба робити короткі перерви кожні 40 хвилин. Це можуть бути короткі перерви тривалістю 10-15 хвилин, щоб очі могли трішки розслабитися і відпочити. 

Крок 9. Дотримуватися всіх правил користування контактними лінзами. Це правило суто для користувачів засобами контактної корекції зору. З лінзою в око можуть потрапляти бактерії та інфекції, а при неправильному догляді вони можуть спричиняти дискомфорт і біль в очах. Аби уникнути цього ретельно доглядайте за лінзами та дотримуйтеся всіх правил користування ними. 

Крок 10. Уникати стресів та нервового перенапруження. Постійні стреси шкодять не лише очам, але й всьому організму. Зрозуміло, що в поточних реаліях повністю відгородити себе від стресів і переживань, на жаль, не вийде. Але спробуйте зменшити кількість тригерів стресу в своєму повсякденному житті та дбайте про свою нервову систему: щодня виділяйте трохи часу на відпочинок, ходіть на прості прогулянки, знайдіть цікаве заняття, що буде приносити вам позитивні емоції.