Новини

Як військовослужбовцю після полону звільнитися з військової служби

Усі військовослужбовці, які були звільнені з полону та не висловили бажання продовжувати військову службу, мають право на звільнення зі служби, наголошують юристи Українського ветеранського фонду.

Відповідні зміни до Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» (стаття 26) почали діяти з 18 травня 2024 року. 

Читайте також: Уламок пробив стіну і влучив у голову: подробиці обстрілу села на Чернігівщині, де загинув чоловік

Щоб звільнитися зі служби на цій підставі, необхідно:

  • подати рапорт про звільнення з військової служби;
  • надати докази перебування в полоні (до прикладу – довідку про перебування у полоні). 

Зверніть увагу: рапорт необхідно подавати виключно в письмовій формі у двох примірниках (на вашому примірнику мають поставити відмітку про отримання).

Якщо у військовій частині відмовляються розглядати рапорт чи звільняти — звертайтеся зі скаргою до оперативного командування, якому підпорядковується частина, до Військової служби правопорядку або на гарячу лінію Міністерства оборони України.

А тепер детальніше про те, як отримати довідку про перебування в полоні.

Порядок отримання такої довідки регламентує Постанова Кабінету Міністрів України від 20 січня 2023 р. № 55 «Про затвердження Порядку оформлення довідок про перебування осіб у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування в нейтральних державах».

Із заявою про видачу довідки, складеною в довільній формі, військовослужбовець звертається особисто або через законного представника чи члена сім’ї до:

  • Міноборони, іншого центрального органу виконавчої влади, що здійснює керівництво військовими формуваннями, утвореними відповідно до закону;
  • правоохоронного органу чи державного органу спеціального призначення з правоохоронними функціями;
  • командира підрозділу Збройних Сил;
  • іншого утвореного відповідно до закону військового формування чи органу, що належить до складу сил безпеки і сил оборони України.

За зверненням та в інтересах осіб до зазначених органів може також звертатися державне підприємство “Український національний центр розбудови миру”.

У заяві про видачу довідки обов’язково зазначаються: 

  • військове (спеціальне) звання (у разі наявності) особи, її прізвище, ім’я, по батькові (у разі наявності); 
  • спосіб комунікації (поштова адреса та/або адреса електронної пошти, номер телефону);
  • військове формування чи правоохоронний або інший державний орган (із зазначенням структурного підрозділу, якщо така інформація відома особі), у штаті (штатному розписі) якого перебувала особа на момент позбавлення особистої свободи; 
  • період перебування в місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування у нейтральних державах. 

Зверніть увагу: якщо у заяві не вказано перелічених відомостей, довідку не оформляють, про що заявнику повідомляють письмово.

До заяви додається копія документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, єДокумента або довідка про подання документів для оформлення паспорта громадянина України, видана центром надання адміністративних послуг, державним підприємством, що належить до сфери управління ДМС, і його відокремленим підрозділом, територіальним органом або територіальним підрозділом ДМС.

Довідка оформляється протягом 30 календарних днів з дня надходження заяви.