Новини

Як уникнути переохолодження та обмороження – поради від МОЗ

Через значне похолодання під час перебування на вулиці значно зростає ризик завдати шкоди здоров’ю і навіть життю. За статистикою, протягом минулого року понад 4 тисячі українців опинилися на лікарняному ліжку внаслідок переохолоджень та 3-4 стадій обморожень. Тому міністерство охорони здоров’я нагадує правила безпеки у морозну погоду.


Переохолодження

Холод згубно впливає у першу чергу на дрібні кровоносні судини кінцівок. Вони інстинктивно звужуються для збереження тепла, кров приливає до внутрішніх органів і завдяки цьому підтримується внутрішня стабільна температура тіла. Першими замерзають пальці рук та ніг, а також вуха та ніс – вони найменше захищені через те, що мають тонкий жировий прошарок. Аби цього не сталося, необхідно виважено підійти до вибору одягу.

Відтак одягайтеся тепло та багатошарово: використовуйте кілька тонких кофт замість однієї теплої, що дасть вам змогу не спітніти, адже при мінусовій температурі повітря це дуже небезпечно. Якщо стане жарко, завжди можна зняти одну з кофт. «Правильний» зимовий одяг складається із трьох шарів: білизна (спідня білизна, колготки, термобілизна), середній шар (светр, кофта тощо), верхній одяг (куртка, штани, шарф, шапка, рукавички). Також обирайте взуття з товстою підошвою.

Захищайте відкриті ділянки шкіри: вдягайте рукавички, а ніс та вуха захищайте шапкою, шарфом, піднятим коміром. Слід уникати тісного одягу та взуття, які перешкоджають нормальному кровообігу. І ще – перед виходом на вулицю у морозну погоду варто вжити висококалорійну їжу – травна система активно працюватиме та допоможе зберегти тепло. Пийте достатньо рідини. Якщо ви плануєте довгу прогулянку – візьміть з собою термос з чаєм. Заходьте якомога частіше у тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці. Зробіть прості вправи для рук або ніг аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Так само рухайте пальцями ніг. Не перевтомлюйтесь, адже втомлена людина швидше піддається переохолодженню.

Відмовтесь від алкоголю та куріння. На відміну від хибної думки, що алкоголь здатен зігріти, слід пам’ятати – спиртні напої розширюють судини на поверхні тіла, що призводить до швидких втрат тепла. А це заважає судинам оберігати від тепловтрат внутрішні органи. Хімічна суміш, що міститься у цигарках, також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин. Не торкайтесь металу та відмовтесь від металевих прикрас, цим ви ризикуєте обморозити шкіру у місці контакту. Якщо ви плануєте довгу поїздку або прогулянку, слідкуйте, щоб ваш телефон був заряджений, а автівка заправлена.


Ознаки переохолодження:

Озноб, «воскові» плями на деяких ділянках шкіри, оніміння кінцівок, виснаження, втрата пам’яті, нечітка вимова, млявість, сонливість. У дітей ознаки переохолодження можна помітити, якщо шкіра яскраво-червона та холодна, а вони самі дуже мляві.

Відтак перша допомога при переохолодженні проста – зайти у тепле приміщення, зігрітися, випити теплий напій та поїсти. Якщо ж температура тіла нижча за 34 градуси, то потрібна госпіталізація. До речі, цієї зими в Україні розгорнуто понад 5 тисяч «Пунктів незламності», тобто, місць, де можна зігрітися, випити гарячого напою, підзарядити гаджети.

Обмороження

Обмороження – ушкодження ділянок тіла внаслідок впливу низької температури. Найуразливішими є відкриті ділянки шкіри: ніс, вуха, щоки, підборіддя, пальці рук або ніг.


Ознаки обмороження:

-білий або сіро-жовтий колір ділянок шкіри;
-тверда на дотик, воскова шкіра;
-оніміння.

Якщо ви помітили такі симптоми – негайно зверніться до лікаря або викличте «швидку» допомогу. Обмороження може завдати серйозної шкоди організму, а важкі випадки можуть призвести навіть до ампутації. Відтак не можна чіпати обморожені ділянки тіла, розтирати шкіру снігом, опускати уражені кінцівки у гарячу воду та прикладати їх до батареї. Це може призвести до ще більшого ураження.