Новини

Яблучний Спас у Катерининській церкві

19 серпня православна церква відзначає велике свято Преображення Господнього. В народі його називають Яблучний Спас, адже за звичаєм, в цей день до церков приносять яблука, груші, виноград та мед.

За церковною традицією у день спаса освячуються не тільки фрукти та овочі, а й букети з трав. Споконвіку люди використовували цілющу силу рослин, щоб лікувати себе та близьких.

Чернігівка Олеся Іванівна розповіла про корисні властивості трав спасівського букету.

«Букетики ставим, вони засушуються. Чорнобривці, вереск, м’ятка-з них добре заварювати чай і пити. Це «шовкова» травичка- вона лікувальна. ЇЇ запарювати і полоскотати, хто хворіє ангіною. Дуже допомагає.» – розповідає Олеся Іванівна.

Настоятель храму святої великомучениці Катерини, отець Роман каже, що свято Спасу – це час наповнюватись духом та вірою. Адже сам Христос у цей день преобразився на горі Фавор перед своїми учениками та апостолами. Обряд освячення дарів, ні що інше, як подяка людей Богові за спасіння та гарний врожай. Священнослужитель радіє, що незважаючи на пандемію та карантинні заходи, й цього року  віряни прийшли до храму на спільну молитву.

«Звичайно, трошки менше людей, багато людей ми можемо бачити в масках, які можливо трішки не додають комфорту самій людині, але знову ж таки ми наголошуємо, церква наголошує на тому, що ми повинні дотримуватись і оберігати, тобто виявити. це навіть така найменша заповідь. Заповідь любові, можливо не так себе зберігати, як тих, хто поруч із нами. І себе і тих, хто поруч із нами. Це надзвичайно важливо.»-розповідає настоятель храму святої Катерини-отець Роман.