Новини

Виконком погодив проєкт Програми реалізації громадського бюджету

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на своєму засіданні погодив проєкт Програми реалізації громадського бюджету (бюджету участі) у місті Чернігові на 2021-2025 роки.

Повідомляє Прес-служба Чернігівської міської ради.

Як повідомила начальниця відділу звернень громадян міської ради Ірина Брусильцева, термін попередньої Програми закінчився, тому наразі є потреба прийняти нову. Пропонується зроити її на наступні п’ять років. Основною відмінністю нової програми від попередньої є визначення відсотку обсягу видатків на реалізацію проектів-переможців. А саме, замість 1% від затвердженого обсягу власних та закріплених доходів загального фонду міського бюджету міста Чернігова пропонується визначення обсягу видатків на реалізацію проектів-переможців у розмірі 3% обсягу видатків бюджету розвитку спеціального фонду міського бюджету.

Крім того, кошти виділятимуться й на інформаційну кампанію та заходи з реалізації програми. На це пропонують спрямовувати по 100 тис. грн на рік.

Секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако, який головував на засіданні виконкому, підкреслив, що це питання суспільно важливе. У місті працює робоча група з питань розробки основних положень та принципів громадського бюджету, також є громадські організації, які брали участь у розробленні проєктів. Тому зараз важливо зустрітися з представниками робочої групи та обговорити майбутні зміни.

– Це важливий проєкт у місті Чернігові, який залучає всю громаду до управління коштами міського бюджету. Зараз ми цю Програму схвалюємо, але далі вона йде на сесію. Тож давайте домовимося, що ви до сесії організуєте зустріч з робочою групою, на якій ми обговоримо питання Програми та майбутніх змін до Положення, тому що там будуть нюанси. А це рішення ми ухвалюємо для того, щоб воно пішло далі процедурно на сесію міської ради, яка буде 24 грудня, – дав він доручення координаторові програми.

Нагадаємо, що Програма реалізації бюджету участі дає можливість чернігівцям реалізувати ідеї, які можуть покращити наше місто, окремий район чи вулицю. Підтвердженням цьому є п’ятирічний успішний досвід громадського бюджетування.