Новини

Ветеран із Чернігівщини виборов медаль на змаганнях Air Force and Marine Corps Trials у США

У шостий день змагань Air Force and Marine Corps Trials 2024, збірна України здобула бронзову медаль з метання диску (сидячи), категорія 6.0 «поранення нижніх кінцівок». Її команді приніс 30-річний військовослужбовець з Чернігівщини Руслан Сумін.

Про це повідомляє Фонд «Повернись живим».

Читайте також: Чернігівський ветеран Дмитро Терещенко здобув п’ять медалей на турнірі в США

Руслан пішов воювати у 2014 році. У січні 2015-го потрапив у Дебальцівський котел, звідки дивом вийшов. Після демобілізації, попри контузії та поранення, почав займатися єдиноборствами. З початком повномасштабної війни у 2022 році знову став на захист країни. Під час евакуації загиблих побратимів з-під Ізюма, Руслан потрапив під щільний мінометний обстріл. Один зі снарядів впав у метрі від військового, уламки пробили обидві ноги. Згодом у госпіталі стало зрозуміло: тепер життя чоловіка зміниться, бо потрібно ампутувати праву стопу. Після поранення повернувся до спорту, займається бразильським джиу-джитсу. 

«Мені так подобається сама ідея адаптивного спорту, що я хочу це масштабувати. Просувати її, щоб такі заняття чи навіть центри були доступні у кожному місті. Треба доносити громадам, що для військових з інвалідністю це дуже важливий аспект реабілітації — ти оновлюєшся і фізично, і морально» , — розповів Руслан Сумін в інтерв’ю. Нагадаємо, змагання Air Force and Marine Corps Trials 2024 відбуваються на Nellis Air Force Base, військовій базі Повітряних сил США у Лас-Вегасі.  Наразі збірна України здобула вже 52 медалі різного ґатунку у легкій атлетиці, стрільбі з лука, кульовій стрільбі, плаванні, велоспорті та пауерліфтингу.