Новини

В Охматдиті лікують 12-річну Ксенію із Чернігова, яка постраждала від ракетного удару по драмтеатру

19 серпня російська армія вдарила балістичною ракеткою Іскандер по центру Чернігова. Тоді окупанти влучили у Драматичний театр, внаслідок чого постраждали сотні людей. Серед них опинилася 12-річна Ксенія, яка того ж дня стала пацієнткою столичного Охматдиту.  

Історію Ксенії розповіли на сторінці лікарні у ФБ.

«У момент удару Ксюша разом з подругою були поряд з драмтеатром. Напередодні дівчатка плели браслетики, щоб потім продати їх та допомогти ЗСУ. Уламки вразили Ксенію. Перехожі надали дитині першу допомогу, наклали турнікети та на власному авто відвезли в лікарню», – згадує Лада, мама Ксенії.

У місцевій лікарні дівчинку прооперували та дістали уламок. Після чого її одразу відправили в НДСЛ «Охматдит».

У Ксенії були травми ноги, передпліччя, рвані рани та важке поранення правої руки: уражені кістки (7 см кістки відсутні), мʼязи, шкіра.

Валерій Бовкун, завідувач відділення реконструктивної-пластичної мікрохірургії Охматдиту, розповідає: «Спершу наша команда зупинила кровотечу та стабілізувала стан Ксенії. Ортопеди наклали апарат зовнішньої фіксації. Дитина майже 5 днів перебувала в реанімації, а потім переведена у відділення реконструктивно-пластичної мікрохірургії. Ми почали загоювати рану до отримання такої поверхні, на якій було б можна проводити шкірну пластику. Через місяць ми пришили руку дівчинки до животика. Це необхідно, аби закрити дефект шкіри на ручці. А ще через місяць відсікли той шкірний клаптик та стали чекати загоєння».

Згодом Ксенію відпустили на деякий час додому. Дитина була повторно госпіталізована у січні для продовження лікування.

Наступним етапом була кісткова пластика. Спеціалісти взяли з гомілки малогомілкову кісточку та на судинці пересадили її на місце ліктьової кістки – туди, де був дефект.

Також Ксенія хворіє на діабет. При такому захворюванні всі рани гірше загоюються, кістки погано зростаються та виникає більший ризик нагноєння уражених ділянок. Тому активну участь у лікування дитини беруть ендокринологи, які контролюють стан дівчинки та допомагають їй швидше одужати.

Зараз Ксенія почувається краще. Але на дівчинку попереду ще чекає не одна операція та довгий шлях реабілітації.

Раніше Ксюша полюбляла робити справжній манікюр собі та іншим, а також захоплювалася малюванням. Зараз дитина мріє якнайшвидше повернутися до звичайного життя, жити в мирній Україні та в майбутньому стати дизайнеркою.