Новини

Україна отримала вакцину проти дифтерії та правця

Понад 18 тисяч доз вакцини проти дифтерії та правця для рутинних безоплатних щеплень доставлено в Україну.

Вакцину проти дифтерії та правця (АДП-М) зі зменшеним вмістом антигену на запит МОЗ придбало державне підприємство Медичні закупівлі України.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ України.

Читайте також: Верстатник, слюсар-ремонтник, кранівник, охоронник: жінки Чернігівщини освоюють чоловічі професії

Першу партію вакцини — 1 039 500 доз — доставили в Україну у лютому 2024 року. Тепер надійшла друга партія — 18 300 доз. Наразі вакцина доставлена на склад МЗУ та буде розподілена згідно з потребами до регіонів країни.

Препарат містить очищені правцевий та дифтерійний анатоксини. Щеплення для профілактики дифтерії та правця вакциною АДП-М (зі зменшеним вмістом дифтерійного та правцевого антигенів) роблять у 16 років та під час ревакцинації дорослих.

У МОЗ нагадують, безоплатні щеплення проти 10 інфекційних хвороб входять до Національного календаря профілактичних щеплень. Зокрема, дитина має отримати щеплення проти таких захворювань, як:

-туберкульоз

-гепатит B

-кір

-епідемічний паротит

-краснуха

-дифтерія

-правець

-кашлюк

-поліомієліт

-хіб-інфекція

Усі вакцини за цим календарем в Україні є безоплатними для дітей та дорослих. Нагадують також подбати про вакцинацію (у т. ч. і бустерними дозами) проти COVID-19 — вона не входить до календаря профілактичних щеплень, але є у кожній області та безплатна для населення.