Новини

У Чернігові затвердили Програму модернізації їдалень та харчоблоків у закладах освіти

У Чернігові прийнята міська Програма модернізації їдалень та харчоблоків у закладах освіти, яка дасть змогу забезпечити комплексний і системний підхід до формування та реалізації державної політики у сфері забезпечення дітей та учнів у закладах освіти достатнім, якісним і безпечним харчуванням. Діятиме вона протягом трьох років, з 2021 по 2023 роки. Програма затверджена на пленарному засіданні 2-ї сесії Чернігівської міської ради 8-го скликання вчора, 1 грудня.

Повідомляє Прес-служба Чернігівської міської ради.

Реалізація Програми спрямована на забезпечення санітарно-гігієнічних умов у закладах освіти міста відповідно до ДСанПІН 5.5.2.008-01 «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально – виховного процесу» та Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів. Також, передбачає виконання ремонтних робіт у харчоблоках та їдальнях закладів освіти з дотриманням принципів універсального дизайну, придбання сучасного обладнання, яке безпосередньо використовується під час приготування їжі, а також закупівлю сучасних меблів.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, становить 30 млн грн (на три роки). Кількість та перелік об’єктів буде визначатися щорічно за результатами рейтингової оцінки стану харчоблоків та їдалень у закладах освіти та затверджуватися рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради.

Орієнтовний розподіл видатків на відповідний бюджетний рік: 45% – на виконання ремонтних робіт, 40% – на придбання обладнання, 15% – на придбання меблів. Розподіл може бути змінено в залежності від потреби та розміру фінансування.

За період багаторічної експлуатації шкільних їдалень та харчоблоків закладів дошкільної освіти міста Чернігова, матеріально-технічний стан цих приміщень потребує модернізації обладнання та капітального ремонту. Санітарно-технічний стан приміщень не відповідає чинним стандартам, застаріле обладнання, зношені і частково непрацюючі комунікації впливають на якість харчування та на час приготування страв.

Протягом останніх 4 років за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів частково вдалося оновити та замінити обладнання, яке вийшло з ладу, у ЗЗСО №1, 3, 7, 11, 12, 22, 30, 35 та у ЗДО №1, 10, 22, 37, 38, 39, 45, 54, 57, 65, 66, 70, 74 на суму близько 4 млн грн. Так, придбано морозильні камери, жарочні шафи, тістоміси, машини посудомийні, електричні сковорідки, картоплечистки, овочерізки, витяжки, марміти перших та других страв, пароконвекційні печі та інше обладнання.