Новини

У Чернігові відносно чисте повітря

Моніторинг забруднення атмосферного повітря в м. Чернігів у липні здійснювався на двох стаціонарних постах за вмістом чотирьох основних домішок: завислих речовин, діоксиду сірки, оксиду вуглецю і діоксиду азоту. Специфічні домішки – вісім важких металів визначались на ПСЗ № 1 (вул. Всіхсвятська).

Як повідомили у Чернігівському центрі гідрометеорології, у липні відібрано 648 проб атмосферного повітря. Проби на вміст завислих речовин, діоксиду сірки, діоксиду азоту та важких металів були проаналізовані в лабораторіях Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського. Вміст оксиду вуглецю визначався фахівцями Чернігівського ЦГМ на місці.

Загальний рівень забруднення повітря у місті оцінювався, як низький.

Повітря міста, як завжди, було найбільш забруднено діоксидом азоту, середньомісячна концентрація якого перевищувала середньодобову гранично допустиму концентрацію (ГДКс.д.) у 2,0 рази.

Середньомісячні концентрації інших визначаємих домішок були нижче відповідних гранично допустимих концентрацій і складали: з оксиду вуглецю – 0,5 ГДКс.д., з діоксиду сірки та завислих речовин – 0,3 ГДКс.д.

Максимальні концентрації становили: з діоксиду азоту – 0,8 ГДКм.р., з оксиду вуглецю – 0,4 ГДКм.р., з завислих речовин – 0,2 ГДКм.р., з діоксиду сірки – 0,1 ГДКм.р.

Забрудненість повітря діоксидом азоту та оксидом вуглецю була дещо вищою на вулиці Пирогова.

За результатами вимірювань специфічних домішок у повітрі м. Чернігів у ІІ кварталі 2021 р. вміст важких металів (свинець, манган, хром, залізо, кадмій, мідь, нікель, цинк) не перевищував рівня 0,1 ГДКс.д.

У порівнянні з червнем 2021 р. рівень забруднення повітря міста не змінився. Порівняно з липнем минулого року вміст діоксиду азоту та діоксиду сірки знизився, інших домішок – майже не змінився.