Новини

У Чернігові судитимуть членів злочинної групи, які вивозили ухилянтів з України

Слідчі СБУ завершили досудове розслідування стосовно членів організованої злочинної групи, які налагодили схему незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку.
Оперативники СБУ затримали зловмисників у травні минулого року.
Про це повідомила пресслужба УСБУ в Чернігівській області.

Читайте також: На Корюківщини поліцейські затримали чоловіка, який вбив односельця

Слідством встановлено, що до організації протиправної діяльності причетний громадянин суміжної іноземної держави. Він розробив план злочинних дій та розподілив роль і функції кожного з учасників угрупування.

Користуючись корупційними зв’язками в комунальних медичних установах, ділки розробили механізм фальсифікації документів про непридатність чоловіків до військової служби, який дозволяв потенційним призовникам виїхати за межі України.

Учасники схеми підшукували «клієнтів» – чоловіків призивного віку – та пропонували їм сфальсифікований пакет документів, а також надавали інструкції і поради щодо порядку перетину державного кордону України.
Вартість таких “послуг” становила від 5 до 9 тисяч доларів залежно від типу підроблених документів та терміновості “вирішення питання”.

Виготовлені фальшиві посвідчення військовозобов’язаних та довідки військово-лікарських комісій зловмисники відправляли «клієнтам» через одного з операторів поштового зв’язку, користуючись вигаданими «персональними» даними.

Члени групи постійно дотримувалися правил конспірації, змінюючи мобільні телефони та сім-картки, а також залучаючи до злочинної діяльності інших осіб.

Оперативники СБУ затримали злочинців під час передачі пакету документів для місцевого мешканця призовного віку та одержання від нього 9 тисяч доларів США. За рішенням суду їм було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Наразі матеріали кримінального провадження за ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, вчинене організованою групою), ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) та ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України скеровано до суду.

Викриття зловмисників та досудове розслідування злочину проводили співробітники Управління СБ України в Чернігівській областей за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.