Новини

У Чернігові розробляють геоінформаційну систему дорожньої мережі

Національний університет «Чернігівська політехніка» розробляє для міста геоінформаційну систему (ГІС) дорожньо-транспортної інфраструктури в Чернігові.

Сьогодні, 21 грудня, представник університету розповів про ГІС в муніципалітеті.

За його словами, ГІС призначена для прийняття управлінських рішень в частині розвитку дорожньо-транспортної інфраструктури. Одночасно вона також виконує функції кадастрової системи, тобто повного обліку об’єктів інфраструктури.

Основною функцією є просторове картографічне відображення будь-яких географічних об’єктів дорожньо-транспортної інфраструктури у різних режимах: велико-, середньо- та дрібномасштабному. Ці параметри дають інформацію про дорожнє полотно, тротуари, велодоріжки, що необхідно для стратегічного планування та різноманітного аналізу стану доріг міста.

ГІС матиме і додаткові функції: пошукові, статистичні, класифікаційні. Також існуватиме можливість підключення будь-яких відкритих картографічних джерел, наприклад, Googl-maps, OpenStreetMap і тд.

Геоінформаційна система виконана на відкритій платформі, що убезпечує від сплати за подальші модифікації, модернізації даного програмного продукту. А існуючий прототип ГІС дорожньо-транспортної інфраструктури має можливість розвитку та додавання нових модулів до вже існуючих.

Аналізуючи динаміку по кількісним показникам, аварійність, поломки визначатимуться пріоритети робіт згідно з фінансовими можливостями міста.

Для оцифровування всього масиву інформації по дорожньо-транспортній інфраструктурі міста Чернігова знадобиться 2-3 роки.

Наразі вже створені і використовуються ГІС для мереж «Чернігівводоканалу», зливової каналізації, вуличного освітлення. Розробляється ГІС для вулично-дорожньої мережі. У перспективі всі системи з’єднаються.