Новини

Цього року на хворобу Лайма захворів 141 мешканець Чернігівщини

За останній рік на Чернігівщині зросла кількість захворювань на хворобу Лайма. Так, протягом 10-ти місяців минулого року в області зафіксовано 36 випадків цієї хвороби, то за цей же період нинішнього року зареєстровано 141 такий випадок. Тобто, захворюваність на хворобу Лайма зросла у 3,92 рази.

Про це повідомили у Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Найбільше випадків захворювання за 10 місяців – (40) – припадає на Чернігів, 26 випадків зареєстровано у м. Ніжин, 13 – на Козелеччині.

Читайте також: Патчі як найкращий засіб від набряків, темних кіл та зморшок під очима

Хвороба Лайма – підступне захворювання, від якого страждає багато органів і систем людського організму. Інфекцію переносять іксодові кліщі. Щеплення від Лайм-бореліозу не існує.

Втім, убезпечити себе від хвороби можна, дотримуючись простих порад, зокрема:

– Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла аби легше було помітити кліщів;
– Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників для виявлення кліщів. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям, а також не забувайте оглянути домашніх тварин, що гуляли на вулиці;
– Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перемістившись із одягу;
– Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, зокрема аерозолі-репеленти, які відлякують кліщів;

І головне: не відвідуйте ліси та лісосмуги! Через військові дії вони можуть бути замінованими та містити інші види небезпек.

Якщо ж ви помітили на собі кліща, не зволікайте, звертайтеся до найближчого травмпункту, де вам видалять кліща. Не намагайтеся цю процедуру провести самостійно.