Новини

Культурні зв’язки між Україною та ЄС: про що говорили на міжнародній артрезиденції

У Винниках на Львівщині відбулась артрезиденція «Мистецька відповідь України на російське вторгнення» за підтримки Представництва ЄС в Україні. Мета резиденції — зануритися в українську культуру та прослідкували її тісні історичні звʼязки з країнами ЄС.

Учасниками стали 20 митців з України, Бельгії, Франції, Нідерландів, Чехії та Німеччини. Вони представили спільні групові проєкти та обговорили, як країна в умовах збройної агресії може чинити спротив та перемагати на культурному фронті.

Кожен митець представляв окремий тип мистецтва: кіно, театр, візуальне мистецтво, мультимедійні проєкти та перформанси тощо. Однак протягом резиденції всі вони шукали точки дотику та можливості для подальшої кооперації. 

Протягом резиденції учасники зустрілися з українським фотографом, лауреатом Пулітцерівської премії Євгена Малолєтки.Він розповів про свій досвід роботи в Маріуполі на початку повномасштабного вторгнення. 

«Я розумів, що за кожною світлиною стоїть страждання людей і щоразу думав, чи етично буде робити кадр. Втім, я чітко усвідомлював, що світ має дізнатися правду про те, що відбувається в Маріуполі. Бо робота фотографа — доносити правду до людей», — розповів Малолєтка. 

Також перед митцями виступив український літературознавець Ростислав Семків,  українська режисерка, співзасновниця Міжнародного фестивалю кіно та урбаністики «86» у Славутичі Надія Парфан та кінопродюсерка Злата Єфіменко.

Під час круглого столу, присвяченому підтримці української культури Європейським Союзом, експерти Представництва ЄС в Україні, його комунікаційних проєктів та Українського інституту, наголосили на визначальній ролі ЄС у підтримці українських культурних інституцій та розповіли про можливості фінансування від ЄС для митців.