Новини

Берлінале-2023 – знаковий кінофестиваль для України

В 2023 році Україна на Берлінале представлена дуже потужно. У межах фестивалю не тільки презентується шість українських стрічок, але й відбуваються інші, не менш важливі події

Що цікавого для України сталося на Берлінале

Берлінале-2023 став для України знаковим, оскільки на ньому були не лише представлені українські стрічки, але й філими про Україну, зокрема, від Шона Пенна. На сторінці https://news.meta.ua/ сайту Meta.ua можна дізнатися подробиці проведення кінофестивалю.

Незважаючи на те, що в основному українські поціновувачі кіномистецтва чекали на стрічку від Шона Пенна, було ще кілька подій, які в перспективі матимуть великий вплив на розвиток кіно в Україні:

  • був запущений фонд для підтримки вітчизняних кінопродюсерів, в якому взяли участь шістнадцять європейських партнерів – це означає, що в українських кінопродюсерів буде змога реалізовувати спільні проекти та отримувати кошти від компаній з Європи:
  • відбулася світова прем’єра стрічки «Ти мене любиш?», яку було знято за підтримки Держкіно;
  • відбулася панельна дискусія про можливості фінансування українського аудіовізуального контенту. в якій взяли участь знакові фігури європейського кіноринку.

Все це має значення не тільки тут і зараз для презентації України у світі, але й в подальшому впливатиме на розвиток українського кіно, що потрібно брати до уваги.

Берлінале-2023 – вирішення фінансових питань

Оскільки фінансування кіногалузі в Україні було поставлено на паузу, питання пошуку коштів на виробництво фільмів стало актуальним, як ніколи. Наразі, ща словами Марини Кудерчук, яка є головою агентства з питань кіно, кілька українських стрічок було дофінансовано європейськими асоціаціями. Це дуже важливо та викликає щиру вдячність.

Очікується, що за підтримки фонду, створеного у межах Берлінале, робота над українським кіно продуктом продовжиться активніше.