Новини

Стрітення та День бабака: 2 лютого – день в Україні та світі

Сьогодні, 2 лютого, за новоюліанським календарем віряни відзначають Стрітення Господнє. У світі цього дня відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь, День бабака, День самооновлення, Всесвітній день укулеле та День поінформованості про ревматоїдний артрит. Про кожне свято докладно розповідаємо в матеріалі.

Читайте також: Європейська рада погодила пакет допомоги Україні на 50 млрд євро

2 лютого в Україні і світі святкують Всесвітній день водно-болотних угідь. Подія була започаткована разом із підписанням Конвенції щодо водно-болотних угідь 1971 року у Ірані (місто Рамсар). Головною її метою є збереження територій, де проживають водоплавні птахи, а також поширення інформації про збалансоване використання екосистеми.

Також 2 лютого День бабака. Традиція походить із США і Канади, де є дуже поширеним звичаєм. Люди збираються і спостерігають за бабаком, який виходить зі своєї нори. Якщо пухнастий гризун побачить свою тінь, значить весна прийде пізно, і навпаки. Хоча такий “прогноз” і не є точним, але він досить цікавий і кумедний.

З кожним роком День бабака стає популярнішим і в Україні. До того ж, у нас також є бабаки-метеорологи – харківський Тимко та львівські Мишко і Маруся.

А ще 2 лютого День самооновлення. Про ініціатора створення цього свята нічого невідомо, але воно знайшло свою підтримку серед громадськості. Цей день варто присвятити своєму зростанню, вдосконаленню умінь та навичок, турботі про себе. Варто вийти зі своєї зони комфорту та спробувати долучитися до чогось нового.

2 лютого святкують Всесвітній день укулеле. Свято було створене на честь мініатюрного музичного інструменту, який відрізняється неповторним звучанням. Часто укулеле ще називають гавайською гітарою. Хоча інструмент було створено у португальському регіоні Мадейрі, але звідти він потрапив до Гаваїв (наприкінці XIX століття), де став справжнім національним символом.

Також 2 лютого День поінформованості про ревматоїдний артрит. Подія була створена 2013 року за ініціативи міжнародної організації, яка займається покращенням життя людей, які мають ревматоїдні захворювання.